Gepubliceerd op 26 november 2020
Auteur: Jorinde Beijerling
Senior webredacteur bij Crossphase
Twijfel je of je moet solliciteren als medior of senior webredacteur? Weet je al dat je medior webredacteur bent en wil jij in no time doorgroeien naar een senior functie? Of ben je benieuwd naar de precieze definitie van senior webredacteur? I’ve been there. Lees mijn verhaal en laat je inspireren bij je volgende stap.
Oktober 2019. Ik werkte al een aantal jaar als fotograaf en marketing-communicatieadviseur. Wat moest de volgende stap zijn? Dat was niet zo moeilijk. Ik werd altijd al blij van het creëren en strategisch inzetten van content en wilde me daarin verder specialiseren. Ik besloot te solliciteren als webredacteur bij Crossphase. Dat kon als medior of senior. En dat laatste vond ik nog best lastig kiezen.
In het verschil tussen medior of senior is volgens deskundigen een aantal dingen belangrijk. Expert talentontwikkeling Mirjam Baars noemt bijvoorbeeld de volgende zaken in de podcast van Intermediair:
Wat dat precies inhoudt? Dat vertel ik je hieronder.
Als medior moet je tenminste twee tot drie jaar werkervaring hebben en zelfstandig je werk kunnen uitvoeren. Solliciteer je als senior, dan geldt dat je vijf jaar in de pocket moet hebben – minimaal. De weg naar ‘senioriteit’ zoals dat in recruitmenttermen heet, kan ook langer duren en dat is helemaal niet erg.
Zelf werkte ik al ruim vijf jaar in de marketing-communicatie. En ik kreeg altijd goede feedback op mijn schrijfskills. Maar bij Crosspase solliciteerde ik voor 32 uur in een webredactieteam dat werkte voor (heel) grote organisaties. Dat was een heel andere omgeving dan de kleinere bedrijven waar ik eerder werkte. Daarom besloot ik te gaan voor een medior functie. Dan zou ik veel samen met ervaren collega’s werken. Watch and learn!
Voor zowel mediors als seniors is het belangrijk dat je voldoende vakkennis hebt om je werk goed te doen. Must-have skills van elke webredacteur:
Als senior heb je extra bagage nodig. Denk aan specialistische kennis over UX, SEO, projectmanagementtools, enzovoort. Daarmee kan je organisaties op een hoger niveau tillen en anderen inspireren om zichzelf te blijven ontwikkelen.
Overzicht hebben betekent dat je al het werk van jou en je collega’s in de smiezen hebt en kunt sturen.
Medior
Heb jij altijd je werk op tijd af? Zijn je collega’s blij met hoe duidelijk je communiceert? En geef je je leidinggevende suggesties voor verbetering van (organisatie)processen? Dan ben je goed bezig als medior!
Senior
Kijk jij altijd vijf stappen vooruit en zie je het grotere plaatje? Hou jij bij of anderen hun werk op tijd afhebben? Bemiddel jij uit jezelf in conflicten? En geef je klanten en collega’s tips om hun werk te verbeteren? Dan weten collega’s dat het goedkomt met een project als jij in de buurt bent. Jij bent de senior in het team.
Als medior kun je je werk goed uitvoeren, heb je een professionele werkhouding en ben je geen push-over. Als senior weet je ook waar je goed in bent en draag je dat uit. Zodat anderen jou zien als specialist. Of als autoriteit op een bepaald vakgebied.
Ook als medior wil je natuurlijk blijven groeien. Hoe je uiteindelijk je stap naar senior maakt? Dat is voor iedereen anders. En ieder bedrijf hanteert weer een net andere definitie van het labeltje ‘senior’. Websites als Carrièretijger en Intermediair noemen in ieder geval de volgende punten:
Mijn buddy waarschuwde me al. Op een dag staat je salescollega naast je: “Wil jij mij helpen met deze offerte”? Vanaf dat moment werk je niet alleen voor Crossphase, maar ook aan Crossphase als organisatie. In die senior-rol help je klanten én collega’s steeds meer met je advies en kennis.
Die eerste offerte heb ik inmiddels gemaakt – en de klus is binnen! En doordat ik dit jaar beter kon vertellen waar ik goed in was, vroegen klanten en collega’s mij meer om hulp. Bijvoorbeeld bij sales- en sollicitatiegesprekken en eindredactie. En wanneer ze behoefte hebben aan SEO-advies, inzicht in een doelgroep of een creatieve oplossing. Happy to help!
Wil je je beter profileren? Zorg dat je doet wat je leuk vindt. Want als je dat alleen doet voor ‘de buitenkant’ kom je misschien wel verder, maar niet op een manier die bij je past. Zoek eerst uit wat het is waar jouw hart sneller van gaat kloppen! En blijf daar altijd mee doorgaan.
Last but not least: als je je interesses volgt kun je specialist worden in een van je favoriete onderwerpen. En besteed jij straks een groot deel van je tijd aan iets dat je ook daadwerkelijk leuk vindt. Cheers!