De eerste stap in je contentstrategie: bepaal je doelstellingen

Als eerste bepaal je hoe (en welke) content helpt om je bedrijfsdoelen te bereiken. Want content creëer je altijd met een reden. Een contentstrategie is dus onderdeel van je marketingstrategie. Wil je meer verkopen? Dan heb je andere content nodig dan wanneer branding of leadgeneratie je doel is. Door je content feilloos af te stellen op je bedrijfsdoelen, wordt je marketing doelgericht.


Voorbeelden van contentdoelstellingen

Weet je nog niet precies waar je heen wilt met je contentstrategie? Check deze voorbeelden.

Conversie stimuleren

  • Zorg voor pakkende content (met een duidelijke call-to-action) die aanspoort én overtuigt.
  • Toon je bezoeker de belangrijkste voordelen van jouw dienst of product. Maak bijvoorbeeld een YouTube-filmpje, waarin je de USP’s van je product laat zien.

Klantenbinding verhogen

  • Wees persoonlijk en oprecht - maar echt! Houd je eigen doelstellingen scherp, maar probeer de verbinding te vinden met de klant. Een stukje geven en nemen.
  • Geef een gratis E-book als bezoekers zich aanmelden voor je nieuwsbrief.. Óf nodig hen uit voor een online event.
  • Een kijkje in de keuken van jouw organisatie, of een meet the team-vlog, versterkt de klantrelatie. De relatie tussen klant en bedrijf blijft namelijk een relatie van mens tot mens.


Maak contentdoelstellingen meetbaar

Met KPI’s (Key Performance Indicators) een doel SMART. En kun je meten of je strategie werkt.

  • Wil je bijvoorbeeld meer leads genereren? Dan kan je KPI zijn: verdubbeling van het aantal nieuwsbrief-inschrijvingen binnen een jaar.
  • Is branding je doel? Dan kan de KPI zijn: de aantal interacties op je Facebook-pagina met 40% vergroten binnen de campagneperiode.


Leer je doelgroep kennen

Om te weten met welke content jij de meeste winst behaalt, is het belangrijk dat je je droom-doelgroep goed in kaart brengt. En deze van top tot teen leert kennen. Zo kun je inspelen op hun unieke content-behoeften.

Is generatie Z jouw target? Dan hoort daar geen informatieve en stoffige tekst met veel jargon in u-vorm bij. Zij hebben liever een Tiktok-filmpje van 30 seconden dan een whitepaper van 425 pagina’s.


Maak een buyer persona

Maar hoe kruip je nu het snelst in de huid van jouw perfecte klant? Met een buyer persona! Dit is een gedetailleerd profiel met demografische eigenschappen, gedrag en behoeften van je ideale doelgroep. Als je die kent, speel je slim en snel in op de customer needs.

Ik wil contentstrategie advies

Kies het juiste kanaal voor contentdistributie

Je kent het wel: zo’n nieuwsbericht dat op alle kanalen op dezelfde manier wordt gedeeld. Vaak is dit een signaal dat de contentstrategie ontbreekt. Weet je niet op welk tijdstip je doelgroep op welk kanaal zit? Dan bezorg je een mooi zelfgemaakt cadeau terwijl er niemand thuis is.

Hartstikke zonde, want in contentcreatie zit veel tijd, geld en energie. Je wilt dat je content wordt gezien, gehoord en gedeeld. Daarom is het kiezen van de juiste kanalen voor jouw contentdistributie key. Ieder kanaal heeft namelijk een eigen doelgroep. En ook elk kanaal vraagt om eigen contentvormen.

Naast je eigen kanalen zijn Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, LinkedIn, TikTok, Snapchat er ook nog. En die rij wordt alleen maar langer (Reddit, Mastodon, Discord, anyone?). Onze tip: richt je op een paar kanalen waar jouw doelgroep het meest aanwezig is en maak content die daarbij past.

Contentdistributie

Gebruik een contentkalender…

Iedereen kent het wel: je hebt een knaller van een strategie bedacht, maar uitvoeren? Ho maar. Een contentkalender helpt. Plan wanneer je content wil posten en houd je daaraan. Door tijd in je agenda te reserveren, stimuleer je continuïteit in je contentmarketing. Maar: plan niet al je tijd vooraf in. Hou 20 tot 30% over om flexibel te blijven en in te spelen op de actualiteit. Anders is het alsof je een gesprek op een feestje onderbreekt door zomaar over iets heel anders te beginnen.

… en blijf consistent

Een wekelijkse nieuwsbrief die je de ene week op dinsdagochtenden de week erna op donderdagavond verstuurt? Of een on-and-off-afwezigheid op Instagram, waarbij je schommelt van één post per dag naar één post per twee maanden? Liever niet. Deze inconsistentie maakt je namelijk ‘onbetrouwbaar’.

Landscape projectmanagement blauw wit

Hulp bij je contentstrategie

Langetermijndoelen behalen dankzij de inzet van de juiste content is waardevol. Maar een strategisch én praktisch plan maken, is tijdrovend en ingewikkeld. That’s where we come in! Wij kijken niet alleen naar inhoud en theorie, maar ook naar de interne (content)processen. Want echte verbeteringen beginnen bij de inrichting van je organisatie en marketing. Bij ons geen dikke high-level-rapporten, maar een loepzuivere strategie, helder advies op maat en een toekomstbestendige oplossing.


Crossphase for content: 15 jaar ervaring in strategie, advies en consultancy

Staat de contentstrategie als een huis? Dan zijn wij nog niet klaar. We zorgen ervoor dat jij weet hoe je verder kunt met jouw content. Zo blijf jij groeien. Ook als wij weer weg zijn. Met ruim 15 jaar ervaring durven we te stellen dat de inzet van onze contentprofessionals zichzelf terugverdient. In tijd, in geld én in content die nog beter vindbaar is en nóg beter converteert. Onze SEO-experts, webredacteuren en contentmanagers staan voor je in de startblokken.

Je werkproces op orde

Van abstracte schetsen naar online content. Dat is een lang proces. Een duidelijke methode met heldere afspraken en regels is dan wel zo fijn. Content governance noemen we dat. Met deze werkmethode krijg je de belangrijkste zaken duidelijk. Wat zijn de werkprocessen? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Welke standaarden stel je aan goede content? Lees alles over content governance in ons whitepaper.

Download ons whitepaper
Digitale content

Contentstrategie bepalen? Een kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

Het formulier is succesvol verzonden!
Helaas, er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Probeer het opnieuw of mail ons direct via info@crossphase.nl
Emmely van der Roer
Emmely van der Roer
Sales Consultant

Kan ik je helpen? Neem gerust contact op voor advies.

bel naar
071 528 2221
mail naar
info@crossphase.nl