Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid betekent dat websites en apps door iedereen te gebruiken zijn. Er zijn miljoenen Nederlanders met één of meerdere beperkingen. Denk aan mensen die blind, slechtziend of kleurenblind zijn, doof of slechthorend, zwakbegaafd, of een lichamelijke beperking hebben.

In onze samenleving kan je eigenlijk niet zonder internet, computers en smartphones. Daarom is digitale toegankelijkheid belangrijk. En sinds september 2020 zelfs verplicht voor (semi-)overheidsinstellingen. Zo zorgen we er samen steeds meer voor dat iedereen online mee kan doen.

Help een gebruiker met een taalbeperking met teksten op taalniveau B1. Ondersteun een slechtziende bezoeker met voorleessoftware. En maak navigeren met een toetsenbord mogelijk voor bezoekers die geen muis kunnen gebruiken.

Digitaal toegankelijk worden

Het is niet moeilijk om een website digitaal toegankelijk te maken, maar er is een aantal richtlijnen om rekening mee te houden. Ons whitepaper helpt je op weg.

Met dit whitepaper:

  • Snap je het 'hoe en waarom' van digitale toegankelijkheid
  • Krijg je praktische tips voor het samenstellen van contentteams
  • Lees je alles over de digitale toegankelijkheidsrichtlijnen WCAG
Download gratis ons whitepaper
Whitepaper digitale toegankelijkheid Crossphase

4 voordelen van digitale toegankelijkheid


1. Toegankelijkheid

Je zorgt dat iedereen deel kan nemen aan de digitale samenleving. Dat is toch al reden genoeg? En meer mensen bereiken met je website? Dat is een bijkomend voordeel van digitale toegankelijkheid.

2. Gebruiksvriendelijkheid

Ook mensen zonder taalbeperking vinden teksten op B1 niveau prettiger lezen. En voor iemand in een drukke trein is ondertiteling bij een video ook geen overbodige luxe. Je werkt dus aan je overall gebruiksvriendelijkheid.


3. Vindbaarheid

Niet alleen bezoekers begrijpen beter waar je website over gaat. Google ook. Door heldere teksten, goede tussenkoppen en duidelijke knoppen snappen zoekmachines welke informatie op jouw website staat. En dat zie je terug aan je ranking in de zoekresultaten.

4. De overheid

Een hele praktische reden: voor (semi-)overheid is het sinds september 2020 hartstikke verplicht om digitaal toegankelijk te zijn.

Meet je digitale toegankelijkheid

In onze Quickscan analyseren we drie pagina's van jouw website. En geven we aan hoe je jouw content digitaal toegankelijker maakt.

Meer over Quickscan
Digitale toegankelijkheid quickscan

Hulp bij digitaal toegankelijke content

Wij maken je content en copy digitaal toegankelijk.

Om je website toegankelijk te maken én te houden, heb je meerdere specialisten nodig. Zo schrijven onze digital content specialisten bijvoorbeeld B1-teksten, structureren ze je content volgens de WCAG-richtlijnen (de Web Content Accessibility Guidelines) en bouwen ze je pagina’s overzichtelijk op.

Onze specialisten in contentmanagement, webredactie en projectmanagement adviseren je en maken je website toegankelijk voor alle bezoekers. Zo kan straks ook iedereen op jouw website meedoen!

Hulp nodig met digitale toegankelijkheid? Informeer naar de mogelijkheden!

Het formulier is succesvol verzonden!
Emmely van der Roer
Emmely van der Roer
Sales Consultant

Benieuwd hoe Crossphase jou kan helpen?

bel naar
071 528 2221
mail naar
info@crossphase.nl