We maken met z’n allen steeds vaker gebruik van AI. Gaat het over het schrijven van teksten, dan maakt AI het niet alleen makkelijker, maar het kan ook de kwaliteit verhogen als je goed met AI samenwerkt. Belangrijke voorwaarde is dat je dit hulpmiddel gebruikt als hulpmiddel, niet ter vervanging van je eigen creativiteit. Het is daarom cruciaal dat je de door AI gegenereerde teksten scherp redigeert. In dit artikel leggen we je uit hoe dat werkt.

Rick 2

Redigeren, wat is dat eigenlijk?

De letterlijke betekenis van redigeren is het corrigeren van teksten. Je let hierbij op de kwaliteit van de inhoud, spelling en grammatica, tikfouten, tone of voice en zinnen die gewoon niet lekker lopen. Of je nu een blog, web- of salespagina schrijft; het is altijd verstandig om je tekst ook nog door iemand anders te laten lezen. Vier ogen zien altijd meer dan twee, toch? In veel gevallen kan de tekst nét wat korter of eenvoudiger. Dit verhoogt bovendien de leesbaarheid.

Gebruik van AI-tools

Hoewel ChatGPT bij de lancering in 2022 direct het grote publiek veroverde, is dit platform al lang niet meer de enige die AI-content genereert. Sterker nog: voor goed leesbare (SEO) teksten kun je soms beter een ander platform gebruiken. Writesonic, Jasper, Copy.ai en SEOwriting zijn enkele bekende voorbeelden. Houd er rekening mee dat je bij deze partijen wel moet betalen voor een uitgebreide zoekwoordenanalyse en andere opties die de te genereren tekst sterker maken.

Yres Isabella crossphase sfeerfoto 20231024 0449

Voorbereiding op het genereren van AI-content

Zonder goede prompts gaat AI je niet verder helpen. Het is dus belangrijk dat je dit zo helder mogelijk doet. Vergeten hoe dat moet? Lees hier even rustig terug hoe je beter wordt in prompten. Wat we graag extra benadrukken, is dat je bij het prompten goed moet letten op de tone of voice. Beschrijf je die netjes bij je prompt, dan geeft de AI-tool een passende tekst terug.

Hoewel je zelf waarschijnlijk al een idee hebt over de opbouw van je artikel, doe je er goed aan om AI een outline en aanvullende subonderwerpen te laten verzinnen. Het kan zomaar zijn dat er iets uitrolt waar je nog niet eerder aan dacht. Mooi meegenomen.

Tip: schrijf je een SEO-artikel? Overweeg dan eens om een platform als Semrush te gebruiken. Hiermee doe je niet alleen een uitgebreide zoekwoordenanalyse, maar laat je jouw uiteindelijke tekst ook controleren op leesbaarheid.

Yres Isabella crossphase sfeerfoto 20231024 0070

Prompts geschreven? Dan is het nu de beurt aan jouw digitale collega-redacteur. Houd altijd in gedachten dat AI tot veel in staat is, maar dat het niet meer is dan een hulpmiddel. De output is nog niet goed genoeg om het één-op-één op je website over te nemen. Zo is het taalgebruik van AI niet altijd even origineel, vertaalt het soms letterlijk uit het Engels en zijn er bijvoorbeeld best veel herhalingen. Het zijn allerlei redenen voor een lezer om af te haken.

In deze blog lees je over de typische kenmerken van een door AI gegenereerde tekst.


Tijd om je AI-content te redigeren

En dan heb je zomaar een compleet artikel over jouw onderwerp op je scherm staan. Een artikel dat er in de meeste gevallen best goed uitziet, maar in werkelijkheid echt nog niet te publiceren is. Het menselijke aspect ontbreekt namelijk nog, terwijl dit essentieel is voor een stuk tekst dat zich soepel laat lezen. De AI teksten zijn namelijk aan een aantal zaken te herkennen. Lees snel door hoe je dat kan voorkomen.

Oké, de tekst scoort mogelijk goed op jouw zoekwoorden. Maar dat is niet het enige waar Google naar kijkt. De alinea’s moeten stuk voor stuk ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid uitstralen. In dit blog lees je over hoe je een tekst kunt verbeteren met behulp van E-E-A-T.

Collega laat een presentatie zien op haar laptop

Deze tien tips helpen jou bij het redigeren van AI-content

Omdat we er zeker van willen zijn dat jouw content straks keurig netjes verzorgd is, hebben we hieronder tien tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Klopt de tekst? AI laat het jou niet weten wanneer het weinig over het betreffende onderwerp weet. Het zal dan toch een tekst voor je opstellen en daardoor kan het gebeuren dat er output wordt gegeven die feitelijk niet klopt. Dat wordt ook wel hallucineren genoemd.
  2. Spelling en grammatica: Hoewel AI toch echt een machine is, worden er nog altijd fouten gemaakt. Wees hier scherp op en controleer de spelling en grammatica.
  3. Woordkeuze: Let op de woordkeuze die de AI tool gebruikt en of dit ook bij jou past. Typische AI-taal wil jij niet in je tekst. Zo kan de lezer direct zien dat je de tekst zelf niet gemaakt hebt.
  4. Consistentie: Bevat het artikel overal dezelfde tone-of-voice? Het valt direct op wanneer dit niet het geval is. Dat is niet professioneel en leest bovendien ook niet lekker.
  5. Hoe relevant is het? Je wilt relevant zijn voor de lezer. AI wil nog weleens schrijven over zaken die dat vooral niet zijn. Schrappen dus!
  6. Voorkom herhaling: Wees scherp op herhaling! AI is een ster in het anders verwoorden van hetzelfde onderwerp. De lezer begrijpt de boodschap waarschijnlijk wel na één keer.
  7. Tussenkoppen en alinea’s: Je gaat voor goed gestructureerde content en dus moet je lange lappen tekst vermijden. Breek de tekst met relevante tussenkoppen en houd de alinea’s kort.
  8. Schrijven is schrappen: Een onnodig lang stuk tekst is voor niemand leuk om te lezen. AI vertelt je graag van alles over een onderwerp, terwijl het vaak een stuk korter kan. Lees kritisch, leg de tekst tussendoor even weg om er later nog eens naar te kijken.
  9. Voorkom plagiaat! Vraag je AI-tool altijd om de bronnen die zijn gebruikt. Naast dat het gewoon gênant is om met dezelfde teksten als de concurrentie te komen, staan er ook nog straffen op plagiaat.
  10. Voeg de menselijke touch toe: AI genereert automatisch teksten. Geen enkele letter wordt hierbij door een mens geschreven, terwijl juist dat onmisbaar is voor de leesbaarheid. Gebruik de output daarom altijd als eerste versie. Beschouw het als een schets voor jouw definitieve content.
Stationery 2 2x

Conclusie: laat je inspireren door AI

AI is een geweldig hulpmiddel bij het creëren van content. Het voert analyses uit voor je zoekwoorden, schrijft de tekst zelfs compleet voor je uit en doet dit ook nog eens sneller dan jou. Geen inspiratie? AI to the rescue! Met een scala aan onderwerpen en razendsnelle outlines kom je altijd wel op ideeën. Benut ze, maar redigeer zo scherp als je kan. Vind Google ook leuk.

Wil je jouw webteksten met hulp van AI beter maken? Neem dan eens contact met ons op. Onze contentspecialisten weten als geen ander hoe je online teksten schrijft. Met of zonder AI.

Shiane Gambhirsingh
Shiane Gambhirsingh
Sales consultant

Ontdekken wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

bel naar
071 528 0002
mail naar
info@crossphase.nl