Auteur: Melody Prins
Heb je AI gebruikt bij het schrijven van teksten? Houd er dan rekening mee dat deze steeds sneller ontmaskerd worden. Maar hoe herken je dan of een tekst door AI of door een mens is geschreven? In deze blog geven we je de handvatten om het verschil te herkennen en dus niet door de mand te vallen. Ontdek hoe mens en machine kunnen samenwerken in de wereld van woorden.
Generatieve AI-apps, zoals ChatGPT, Microsoft Copilot en Google Gemini schrijven binnen enkele seconden een tekst. Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet door AI geschreven. Toch zijn er een aantal punten waaraan je ziet dat de 'human touch' mist:
Een AI-tekst voelt soms aan alsof je tegen een spiegel praat: eenzijdig en leeg. De tekst mist warmte en menselijkheid die persoonlijke verhalen en ervaringen met zich meebrengen. Een mens zou kunnen zeggen: “Ik ben dol op koken! De geur van knoflook en basilicum in de keuken maakt me altijd blij.” Mist een AI-tekst diepgang? Dan is dit een aanwijzing dat de tekst AI-geschreven is.
AI heeft de neiging om zichzelf te herhalen, als een ouder die voor de tiende keer vraagt of je je jas hebt meegenomen. Te veel herhaling betekent dat de AI probeert er zeker van te zijn dat de inhoud relevant is. Een menselijke schrijver is subtieler en gebruikt meer variatie in zinsstructuur en woordkeus.
Soms lijkt AI een beetje op een buitenlandse toerist die een vreemde taal spreekt. AI maakt soms namelijk afwijkende zinsconstructies of woordkeuzes die niet typisch zijn voor menselijke schrijvers.
Veiligheid en voorspelbaarheid zijn favorieten bij de meeste AI-tools. Een AI-tekst heeft een herkenbare structuur en inhoud die gebaseerd is op eerder geleerde patronen.
AI kan moeite hebben met het begrijpen van ingewikkelde contexten en nuances: dingen die menselijke schrijvers van nature begrijpen en in hun teksten verwerken. Als je AI vraagt om een tekst minder oppervlakkig te maken krijg je vaak clichés zoals: "in een wereld waar iedereen…", "naar een hoger niveau tillen.." en "het is belangrijker dan ooit…"
Soms is het lastig om zelf te achterhalen of een tekst door AI geschreven is. Maar grappig genoeg kan je met gelijke wapens strijden en andere AI-apps inzetten die de patronen in teksten herkennen. Wanneer je 'AI detector' of 'AI tekst checker' in een zoekmachine invoert, verschijnen er veel websites die je tekst kunnen analyseren.
Deze AI-tekstcheckers onderzoeken de zinnen, woorden en het uiterlijk van de tekst. Vervolgens gebruikt het platform deze informatie om te beoordelen of de tekst door een mens of computer is geschreven. Daarna krijg je de resultaten in percentages te zien. Als een tekst als ‘verdacht’ wordt gemarkeerd door een hoog percentage, kan dit wijzen op een door een machine gemaakte tekst.
Bij Crossphase geloven we dat de menselijke factor onmisbaar is. Het zorgt ervoor dat nieuwe ideeën ontstaan, brengt mensen samen en zorgt ervoor dat iets authentiek is. Waarom zouden we de kracht van menselijke creativiteit niet moeten onderschatten in het tijdperk van AI?
In menselijke ervaringen vind je diepte en betekenis die een tekst geschreven door een AI niet heeft. Maar juist de samenvoeging van menselijke creativiteit en AI-technologie kan een veel meerwaarde geven. Hierdoor wordt de AI-tekst meer dan alleen woorden; het wordt een verhaal met gevoel.
AI kan correct zijn in grammatica, maar het is de mens die de subtiliteit van emotie en poëzie toevoegt. Deze toevoeging van menselijkheid transformeert een AI-tekst tot iets dat de lezer echt kan raken.
Het gebrek aan context en diepgang is een uitdaging waar AI nog steeds mee worstelt. Zonder een diep begrip van de context kunnen AI-teksten vlak en onpersoonlijk overkomen. Context is koning, en samen met AI zorgen we ervoor dat elke tekst een uitgebreid weefsel van context en betekenis heeft, waardoor de lezer zich verbonden voelt met het verhaal.
Het is belangrijk om te weten wat AI en mensen goed kunnen. AI helpt ons sneller te werken, maar alleen mensen brengen creativiteit, echt begrip en feitelijke juistheid mee. We moeten AI slim gebruiken en niet alles overlaten aan de technologie. Zo zorgen we ervoor dat teksten duidelijk, juist en interessant zijn.