Auteur: Joëlle van Lavieren
Als je het hebt over een grote, tijdrovende klus, dan is het wel de verhuizing van je content. Toch moet het soms gewoon gebeuren. Maar met een goed doordacht plan zorg je ervoor dat zo’n contentmigratie soepel verloopt. Een vraag die je jezelf hierbij moet stellen: verhuizen we de inhoud automatisch of handmatig?
Hoeft er niets te gebeuren aan de content die je verhuist? Dan is een automatische migratie een optie. Hierbij bouw je een script dat alle data overzet van je oude cms naar het nieuwe.
Dit kan superhandig zijn als je grote databases met vaste templates wilt overzetten. Denk aan een e-commerce website. Duizenden producten met vaste templates voor productbeschrijvingen moeten allemaal worden verhuisd. Maar, een automatische migratie gaat niet zo makkelijk als het lijkt. Om het script goed te laten werken, moeten de pagina-templates van het oude en het nieuwe cms exact hetzelfde zijn. Dat is in de praktijk soms moeilijk: elk cms is nou eenmaal anders. Daarom kiezen de meeste organisaties ervoor om hun content handmatig te verhuizen.
Bij een handmatige migratie zet een team van contentmanagers alles over in het nieuwe systeem. Deze specialisten zorgen ervoor dat alle content op de juiste plek in het nieuwe systeem komt te staan. Best een fijn idee, toch? Vooral als je de migratie gebruikt om je content aan te passen, een nieuw design invoert of extra functies toevoegt. Wil je bijvoorbeeld je site naar meerdere landen of vertalingen omzetten? Geen probleem. Bij een handmatige migratie kan je alles nog aanpassen.
Lees hieronder de voor- en nadelen van een automatische en een handmatige migratie.
Tot slot is er nog een derde optie: de hybride migratie. The best of both worlds! Laat een script de makkelijke dingen, zoals nieuwsberichten en blogs, overzetten. Voor de wat ingewikkeldere pagina's of pagina's die je wilt verbeteren, kies je voor handmatig migreren.