Auteur: Marlies Oosterhuis

Vanaf 28 juni 2025 moeten bedrijven in Europa voldoen aan de European Accessibility Act (EAA), de wet op digitale toegankelijkheid. Websites en apps moeten dan toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief de 135 miljoen mensen in de EU met een beperking, waarvan 3,5 miljoen in Nederland. Digitale toegankelijkheid is niet alleen een verplichting, maar ook een kans. Een goed toegankelijke website helpt je om meer mensen te bereiken en beter te scoren in zoekmachines. Zo voorkom je ook extra druk op je klantenservice en verklein je de kans op klachten of juridische problemen.

Veel organisaties zijn hier nog niet klaar voor. Wat betekent dit voor jouw bedrijf? En hoe zorg je ervoor dat je aan de nieuwe regels voldoet zonder grote ingrepen?

Marlies
Stationery 2 2x 2021 08 13 114402 dbrx

De 3 belangrijkste wijzigingen

  1. Van nationale naar Europese standaard
    De European Accessibility Act (EAA) is een uniforme Europese wet. Bedrijven in alle EU-landen krijgen dezelfde toegankelijkheidseisen.

  2. Toepassing op B2C-websites
    De EAA geldt voor bedrijven die producten of diensten aan consumenten aanbieden. Overheden moesten al voldoen aan toegankelijkheidseisen. Vanaf 28 juni 2025 geldt dit ook voor semi-overheden, bedrijven en andere organisaties. Dit betekent dat B2C-websites en -apps toegankelijk moeten zijn. Voor B2B-websites is dit niet verplicht, tenzij consumenten deze ook gebruiken.

  3. Uitzondering voor kleine bedrijven
    De EAA geldt niet voor kleinere ondernemingen met minder dan 10 werknemers én een omzet of balanstotaal onder de €2 miljoen. Groeit je bedrijf hier overheen? Dan moet je wel voldoen.

De EAA simpel uitgelegd

De EAA is gebaseerd op vier kernprincipes: waarneembaarheid, bedienbaarheid, begrijpelijkheid en robuustheid. Zo kan iedereen je website en apps gebruiken, ook mensen met een beperking.

Schermafbeelding 2025 02 20 om 12 58 27

Waarneembaarheid

Niet iedereen ziet, hoort of leest content op dezelfde manier. Waarneembaarheid betekent dat alle gebruikers – ook mensen met een visuele of auditieve beperking – jouw content kunnen begrijpen.

  • Alt-teksten: voeg beschrijvende alt-teksten toe aan afbeeldingen, zodat schermlezers deze kunnen voorlezen
  • Ondertiteling & transcripties: zorg voor ondertiteling bij video’s en transcripties bij audio, zodat doven en slechthorenden de content kunnen volgen
  • Contrast & leesbaarheid: zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond en gebruik goed leesbare lettergroottes. Je kan met websites zoals webAIM dit testen

Bedienbaarheid

Een website of app moet eenvoudig te navigeren zijn, ook zonder muis of touchscreen.

  • Toetsenbordnavigatie: zorg dat alle interactieve elementen met het toetsenbord te gebruiken zijn
  • Duidelijke knoppen en navigatie: gebruik logische navigatie en heldere knoppen zoals "Bestel nu" of "Controleer mijn gegevens" in plaats van "Klik hier"
  • Consistente koppenstructuur: gebruik H1 en H2 op een consequente manier, zodat schermlezers en zoekmachines de content goed begrijpen

Begrijpelijkheid

Teksten en functies moeten eenvoudig te begrijpen zijn, zodat gebruikers snel vinden wat ze nodig hebben.

  • Schrijf op B1-niveau: vermijd jargon en lange, ingewikkelde zinnen
  • Wees consequent: gebruik overal dezelfde termen om verwarring te voorkomen
  • Duidelijke instructies en foutmeldingen: zorg voor heldere instructies bij formulieren en meld fouten op een begrijpelijke manier

Robuustheid

Je website moet goed werken op verschillende apparaten, browsers en hulptechnologieën zoals schermlezers. Dit betekent dat je techniek flexibel en toekomstbestendig is.

  • Schone code: gebruik HTML die voldoet aan webstandaarden
  • Regelmatige tests: controleer je website met verschillende hulpmiddelen, zoals schermlezers en diverse browsers
  • Schaalbare lettertypes: zorg dat gebruikers de tekstgrootte kunnen aanpassen, ongeacht het schermformaat

Samengevat: een kans én een verplichting

De European Accessibility Act verplicht bedrijven om digitale toegankelijkheid serieus te nemen. Maar het biedt ook kansen: je bereikt een grotere doelgroep en verbetert de gebruikerservaring.

Wil je meer weten over de specifieke richtlijnen? Bekijk meer informatie over EAA.

Banner Foto
Shiane Gambhirsingh
Shiane Gambhirsingh
Lead accountmanager

Ontdekken wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

bel naar
071 528 0002
mail naar
info@crossphase.nl