Gepubliceerd op 4 mei 2023
Auteur: Donna de Graaf
Digital Content Specialist bij Crossphase


Is ChatGPT 4 zijn maandelijkse salaris waard? Zijn zijn antwoorden daadwerkelijk beter dan van zijn gratis voorganger ChatGPT 3? Wij hebben ze in de ring gezet voor een strijd om kwaliteit.

AI

What's new in ChatGPT 4?

Voordat we beide bots loslaten, vragen we aan maker OpenAI waarom versie 4 beter zou zijn dan versie 3. Dit krijgen we terug.

 • Altijd toegang tot de chatbot
 • Sneller genereren van antwoorden
 • 40% zorgvuldigere antwoorden
 • Beter in het schrijven van liedjes & scenario's
 • Kan afbeeldingen en video's beschrijven

Klinkt goed, maar hier bij Crossphase zeggen wij niet snel ja en amen. Daarom heb ik GPT 3 dezelfde schrijfopdracht laten maken als GPT 4. Wie schrijft kwalitatief het beste en wie gaat knock-out?Let’s find out!

Ronde 1 van de ChatGPT 3 vs. 4 battle

De 2 chatbots kregen van mij deze prompt:

Opdracht: Schrijf een nieuwsbrief van maximaal 150 woorden namens Vakantieveilingen. Het onderwerp is op stap in Zuid-Holland. Benoem kort de verschillende uitstapjes. Geef niet te veel informatie weg, mensen moeten doorklikken.

Doel: Informeren, maar daarmee zorgen dat zij doorklikken naar de website
Tone en voice: Sympathiek, professioneel en inspirerend
Doelgroep: Alle abonnees van de nieuwsbrief. Deze doelgroep is extreem divers en beslaat alle leeftijden, regio’s, etniciteiten en dergelijke.

 • Benoem kort de verschillende uitstapjes
 • Geef niet te veel informatie weg, mensen moeten doorklikken
 • Schrijf een aanhef
 • Schrijf een introductie van 40 woorden over uitstapjes in Zuid-Holland
 • Schrijf in 15 woorden over Maastricht
 • Schrijf in 15 woorden over Middelburg
 • Schrijf in 25 woorden over Eindhoven

De rechtse van GPT 3

TING TING, het startsignaal luidt en GPT 3 springt direct in de ring. Met geen tijd te verliezen deelt de bot een paar flinke tikken uit. Met onderstaande tekst als resultaat.

Mijn mening over GPT 3

Niet slecht. Het aantal woorden per onderwerp klopt en de brief wordt vrolijk en relevant geopend door de lente aan te halen. Daarbij is het best gezellig geschreven met uitspraken als cultuur snuiven en shoppen. Als kers op de taart verwijst hij netjes naar de website voor nog meer leuke uitstapjes.

Helaas is hij bij de aanhef even vergeten om vrienden te maken en start met ‘Beste abonnee'. Word ik persoonlijk niet zo warm van. Daarbij klinkt het hier en daar wat algemeen. Ik mis de eigenzinnigheid.

Rechtse gpt 3

Beste abonnees,

De lente is volop bezig en wat is er nu leuker dan eropuit gaan? In deze nieuwsbrief nemen we jullie mee naar het prachtige Zuid-Holland. Hier vind je tal van uitstapjes voor jong en oud, voor avonturiers en cultuursnuivers.

In Maastricht kun je genieten van de gezellige sfeer, het heerlijke eten en de mooie architectuur.

In Middelburg kun je wandelen langs de grachten en genieten van de rijke geschiedenis van de stad.

Eindhoven is een bruisende stad waar je kunt shoppen, cultuur snuiven en lekker eten.

Op onze website vind je nog veel meer uitstapjes in Zuid-Holland. Bekijk ons aanbod en bied mee op de leukste activiteiten. Wie weet ga jij binnenkort wel op avontuur in Zuid-Holland!


Met vriendelijke groet,

Het team van Vakantieveilingen


De tegenaanval van GPT 4

Door naar zijn tegenstander. Zonder aarzeling gooit hij zich boven op de uitdaging

Mijn mening over GPT 4

GPT 4 is een sympathieke bot en schrijft een aansprekende aanhef. Daarbij past hij de tone-of-voice netjes toe en spreekt zijn lezer aan met een vraag in de intro. Voor de duidelijkheid benoemt hij welk stuk tekst wat is. Tot slot kiest hij zorgvuldig zijn woorden. Denk aan: Limburgse gastvrijheid en herinneringen die een leven lang meegaan.

Volodymyr hryshchenko V5vq WC9gy EU unsplash

Aanhef: Hey vakantieganger!

Introductie: Op zoek naar een onvergetelijk dagje uit? Verken de prachtige provincie Zuid-Holland! Of je nu van zandstranden, historische steden of spannende attracties houdt, Zuid-Holland heeft het allemaal.

Maastricht: Verken de gezellige straten van Maastricht en ontdek de Limburgse gastvrijheid.

Middelburg: Bezoek de hoofdstad van Zeeland en ontdek de rijke geschiedenis en cultuur van deze prachtige stad.

Eindhoven: Breng een dag door in de bruisende stad Eindhoven en geniet van de moderne architectuur en de gezellige sfeer.

Maar eerst: ontdek de prachtige provincie Zuid-Holland! Van een ontspannen dagje op het strand tot een wandeling door historische steden, Vakantieveilingen heeft voor ieder wat wils. Boek nu en maak herinneringen die een leven lang meegaan!

Met vriendelijke groet,

Het team van Vakantieveilingen


Donna confetti bijgesneden
Helaas doet GPT 4 niks om mensen naar de website te lokken en zijn de meeste alinea’s te kort. Ook heeft hij de laatste alinea er op eigen initiatief bij verzonnen. Erg proactief hoor, maar dat was niet de opdracht!

Donna de Graaf, Digital Content Specialist.

Ronde 2

De toon is gezet: GPT 3 heeft de eerste ronde op punten gewonnen. Maar de strijd is nog niet voorbij! Na een korte break stuur ik ze met een nieuwe prompt de ring in. Eens kijken of ze de of ze de belangrijkste minpunten uit ronde 1 kunnen herstellen!

Wat doet GPT 3?

Ik vraag de bot: Kun je de aanhef wat vrolijker schrijven? Waarop hij schrijft: ‘Beste vakantieganger!’ Hmm … heeft GPT 3 misschien zitten afkijken bij GPT 4?

Ook vraag ik hem de tekst wat creatiever te schrijven. Als resultaat kregen wij een gezellige nieuwsbrief! Helaas was hij de structuur uit de opdracht wel weer vergeten …

Wat doet GPT 4?

Mijn vraag aan GPT 4 is of hij meer wil focussen op verkeer richting de website.Dit snapt hij 100%! Het aantal woorden klopt dit keer helemaal en in de laatste alinea sluit hij slim af met een call to action naar de website. Daarbij zijn de alinea’s nóg wat eigenzinniger geschreven.


Beste vakantieganger,

De lente is aangebroken en dat betekent dat we weer lekker naar buiten kunnen. Waar kun je beter van het zonnetje genieten dan in het prachtige Zuid-Holland? In deze nieuwsbrief nemen we je mee op een reis door deze veelzijdige provincie. Van de gezellige straatjes in Maastricht tot de historische gebouwen in Middelburg en de hippe hotspots in Eindhoven. We hebben voor elk wat wils!

Maar dat is nog niet alles! Op onze website kun je bieden op de leukste uitjes en activiteiten in Zuid-Holland. Ga jij binnenkort met vrienden of familie op pad? Of wil je misschien jezelf verwennen met een dagje weg? Neem dan snel een kijkje en wie weet score jij wel een geweldige deal.

Wacht niet langer en ontdek het beste van Zuid-Holland met Vakantieveilingen.

Met vriendelijke groet,

Het team van Vakantieveilingen

Aanhef: Hey vakantieganger!

Introductie: Ben je op zoek naar een leuke daguitstap in Zuid-Holland? Dan ben je bij Vakantieveilingen aan het juiste adres! Wij hebben de leukste en meest unieke uitstappen voor jou geselecteerd, van een dagje op het strand tot historische stadswandelingen en pretparkbezoeken.

Maastricht: Maar waarom zou je je beperken tot Zuid-Holland als je nog zoveel andere leuke plekken kunt ontdekken? Bekijk onze website voor uitstappen in Maastricht, bijvoorbeeld een rondleiding in de grotten of een dagje fietsen door het heuvelachtige landschap.

Middelburg: En waarom zou je stoppen bij Maastricht? Ontdek ook onze uitstappen in Middelburg, zoals een bezoek aan het Zeeuws Museum of een rondvaart over de grachten.

Eindhoven: Er is nog zoveel meer te ontdekken! Neem ook eens een kijkje bij onze uitstappen in Eindhoven, zoals een bezoek aan het Philips Museum of een dagje shoppen in de binnenstad.

Bekijk ons volledige aanbod op onze website en boek jouw favoriete uitstap vandaag nog. Met onze scherpe prijzen en uitstekende service zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke dag beleeft!

Met vriendelijke groet,

Het team van Vakantieveilingen

And the winner is…

Na ronde 1 dacht ik dat GPT 3 deze battle zou winnen. Deze bot luisterde in eerste instantie naar het doel en speelde in op actualiteit. Terwijl GPT 4 zijn eigen imago om zeep hielp door een vreemde extra alinea toe te voegen: zonder nieuwe informatie en zonder verwijzing naar de website.

Maar in ronde 2 was GPT 3 ineens uitgeput. Hij stal de aanhef van GPT 4 en vergat de structuur van de originele opdracht! Dit was de kans voor GPT 4 om de laatste klap uit te delen.

Met ongekende snelheid schreef hij een creatieve tekst, mét call to action.

… GPT 4!

Het is een pijnlijk gezicht (letterlijk), maar it’s safe to say dat GPT 3 knock-out is gegaan. GPT 4 is onze winnaar. We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen. En als je wil, organiseren wij een battle om jouw teksten!

Shiane Gambhirsingh
Shiane Gambhirsingh
Sales Consultant

Op zoek naar een kritische blik voor je eigen teksten?

bel naar
071 528 2221
mail naar
info@crossphase.nl