Is ChatGPT goed genoeg om bij Crossphase te werken? Is het een waardige concurrent voor onze menselijke webredacteuren? Voor mij geldt: keep your loved ones close, but your enemies closer. Daarom liet ik ChatGPT exact dezelfde schrijftest maken die onze menselijke sollicitanten krijgen. Zou de bot slagen?

Een robot die teksten schrijft

De aanpak

Een echte sollicitant moet een echte naam hebben. En omdat ChatGPT naar mijn weten nog geen gangbare mensennaam is, kreeg de bot een mensennaam van mij: Gino Perez-Thijssen. Een naam met een knipoog en een vleugje Spaans: hopelijk geloofwaardig genoeg.

Daarna spande ik samen met mijn partner-in-crime Shiane. Ze schreef Gino in als sollicitant en gaf hem de schrijfopdracht.

Mijn taak? Gino de opdracht laten uitvoeren én op mijn handen blijven zitten om niks aan de tekst te veranderen. En believe me: mijn handen jeukten om de tekst van Gino aan te pakken.

Binnen 15 minuten stuurde ik Gino’s tekstcreatie terug naar Shiane. Zij legde die op de nakijkstapel, klaar om beoordeeld te worden door mijn nietsvermoedende collega...

De schrijfopdracht

Gino kreeg dezelfde schrijfopdracht die elke sollicitant krijgt. Dus:

Schrijf een opdracht voor een website die diervoeding verkoopt. Houd rekening met SEO en zorg dat de tekst niet meer dan 600 woorden is.

Onderwerp: konijnenvoeding
Doelgroep:
mensen op zoek naar basisinformatie over konijnenvoeding
Doel:
adviseren / informeren

Inhoud:

 • Belangrijkste voedsel
 • Bijzonder darmstelsel
 • Nachtkeuteltjes
 • Water drinken
 • Combinatie ruwvoer / droogvoer / versvoer
 • Snacks
 • Wisselen van voer
Prompt en samenvatting Chat GPT

Wat maakte Gino Pèrez-Thijssen ervan?

Na wat bedenktijd begon Gino te schrijven. Hij vatte eerst de opdracht nog eens in eigen woorden samen:

Opdracht: Schrijf een informatieve tekst van maximaal 600 woorden over konijnenvoeding voor een website die diervoeding verkoopt. De tekst moet gericht zijn op mensen die op zoek zijn naar basisinformatie over konijnenvoeding. Gebruik zoekmachineoptimalisatie (SEO) om de tekst beter vindbaar te maken voor zoekmachines.

En voerde vervolgens de opdracht uit:

Konijnen zijn schattige en populaire huisdieren die geliefd zijn bij veel mensen. Om ervoor te zorgen dat jouw konijn gezond en gelukkig blijft, is het belangrijk om de juiste voeding te geven. In deze tekst zullen we enkele belangrijke aspecten van konijnenvoeding bespreken.

Belangrijkste voedsel

Het belangrijkste voedsel voor konijnen is hooi. Hooi bevat vezels die nodig zijn voor een goede spijsvertering. Bovendien zorgt het kauwen op hooi voor slijtage van de tanden, die anders te lang zouden worden en problemen zouden veroorzaken. Geef je konijn daarom altijd onbeperkt toegang tot hooi.

Bijzonder darmstelsel

Konijnen hebben een bijzonder darmstelsel dat gevoelig is voor verstoringen. Daarom is het belangrijk om het dieet van je konijn zorgvuldig samen te stellen. Geef je konijn bijvoorbeeld geen brood, pasta of andere voedingsmiddelen die niet geschikt zijn voor konijnen. Deze voedingsmiddelen kunnen de darmen van je konijn verstoppen en tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.

Nachtkeuteltjes

Konijnen produceren naast normale ontlasting ook zogenaamde nachtkeuteltjes. Dit zijn zachte, donkere ontlasting die rijk zijn aan voedingsstoffen. Konijnen eten deze keuteltjes direct weer op om de voedingsstoffen opnieuw op te nemen. Het is daarom belangrijk om deze keuteltjes niet weg te halen uit het hok van je konijn.

Water drinken

Zorg ervoor dat je konijn altijd toegang heeft tot vers water. Ververs het water dagelijks en controleer regelmatig of de drinkfles of -bak schoon is. Konijnen hebben water nodig om gehydrateerd te blijven en om hun voedsel goed te kunnen verteren.

Combinatie ruwvoer / droogvoer / versvoer

Naast hooi kunnen konijnen ook droogvoer en versvoer eten. Droogvoer is verkrijgbaar in verschillende soorten en smaken, en kan een goede aanvulling zijn op het dieet van je konijn. Let wel op dat het droogvoer niet de enige voedingsbron is voor je konijn.

Versvoer, zoals groenten en fruit, kan ook een onderdeel zijn van het dieet van je konijn. Geef je konijn echter niet te veel versvoer, omdat dit de darmen van je konijn kan verstoren.

Afgebroken zin ChatGPT


Heb ik dan echt helemaal niks aan de tekst van Gino gedaan? Jawel. Gino eindigde de tekst met een halve zin: “Geef je konijn liever”. Dat vond ik té verdacht. Daarom heb ik deze halve zin verwijderd voordat mijn collega de tekst zou beoordelen.

The verdict

We volgden het standaard beoordelingsproces. Eén van onze webredacteuren keek Gino’s creatie na. En gaf scores op dingen als:

 • grammatica & spelling
 • inhoud
 • lees- en scanbaarheid
 • taalgevoel

Het oordeel was meedogenloos: Gino kreeg een dikke onvoldoende: een 3,75 op een schaal van 1 tot 10.

Peter
De algemene conclusie: "De tekst is helaas ongeïnspireerd en vlak. Geen enorme flaters, maar gewoon niets waar ik enthousiast van werd."

Peter Damen, Digital Content Specialist.

Plussen en minnen

Gino heeft weinig taalgevoel. De tekst heeft geen grapje of knipoog en spreekt de lezer alleen in de intro direct aan met ‘je’. Ook valt op dat er ‘veel onnodig passieve constructies met kunnen en zouden’ in de tekst zitten.

Met de zinslengte is weinig mis, maar de woordkeus van Gino is af en toe ongebruikelijk: ‘geef je konijn bijvoorbeeld geen brood, pasta of andere voedingsmiddelen die niet geschikt zijn voor een konijn.’ Pasta?

On the bright side: ‘Lastige woorden probeert hij uit te leggen.’ Helaas heeft hij hier de strijd niet mee gewonnen.En toch … Gino verslaat 1 op de 5 kandidaten!

Funny fact, though. De gemiddelde score van alle sollicitanten bij Crossphase is een 4,75. Gino scoort een 3,75. Dat is lager dan gemiddeld, maar alsnog beter dan 20% van alle mensen die de afgelopen 6 maanden bij Crossphase solliciteerden.

Je ziet: we zijn streng bij Crossphase. Schrijven is een combi van talent en skills. Maar weinig mensen - en blijkbaar weinig bots - komen door onze schrijfopdracht.

Coming up: de reactie van mijn collega

Of mijn collega echt niet door had dat Gino’s initialen GPT vormen? Of hij iets vermoedde bij deze bijzondere kandidaat? Dat weet ik niet.

Je leest het verhaal van Peter is het vervolg blog: herken jij een tekst van ChatGPT. Hij heeft de tekst van Gino beoordeeld. Had hij iets door? Mijn collega Michiel, hier naast mij op de bank, neemt je mee in Peters beoordeling van Gino.

Lees meer over ons experiment!
13e5cbd1 643e 40a8 b597 bb3d304c5d5a
Groepsfoto riga Crossphase
Crossphase

Ontdekken wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

bel naar
071 528 0002
mail naar
info@crossphase.nl