Gepubliceerd op 22 juni 2023

Auteur: Rozan Swartjes

Content Marketeer bij Crossphase

Sinds eind 2022 kun je er niet meer omheen: ChatGPT. Deze bot is een knap stukje techniek van OpenAI en geeft snel antwoord op al jouw vragen. ChatGPT kan helpen bij eenvoudige klusjes, zoals een lijstje maken voor de supermarkt, maar is ook geschikt voor ingewikkelde taken. Denk hierbij aan het schrijven van een kort verhaal en zelfs hele artikelen. En Google maakt je het leven nu nog gemakkelijker door een extensie voor ChatGPT te lanceren: AIPRM. Ik leg je uit waarom ik hier enthousiast van word en geef je twee voorbeelden.

IMG 2802

ChatGPT: hoe werkt dat nu eigenlijk?

Eerst even een stapje terug voor wat meer uitleg. ChatGPT is een tool die met kunstmatige intelligentie menselijke taal kan maken. We noemen het ook wel een taalmodel. Een taalmodel voorspelt op basis van patronen in taal hoe een zin aangevuld moet worden. Denk aan vertalingen, het samenvatten van een tekst of het schrijven van e-mails. Om deze content te krijgen, is het maken van de juiste ChatGPT-prompt essentieel. Een prompt is de tekstuele input die jij levert zodat ChatGPT weet wat te doen. Dit is de sleutel tot het gebruik van deze fijne tool.

AIPRM: de ultieme assistent van ChatGPT

ChatGPT kan je dus uren werk schelen. Maar het wordt nog beter. AIPRM, een Chrome-extensie van Google, is namelijk de perfecte aanvulling op ChatGPT. De extensie bevat duizenden prompts die je kunnen helpen bij het maken van content. Of je nu een sparringpartner, SEO-expert of contentschrijver bent: AIPRM maakt een einde aan het inspiratieloos staren naar een leeg document.


Stap één is het downloaden van de gratis extensie in de Chrome-webwinkel. Wanneer je de extensie geïnstalleerd en gekoppeld hebt, open je ChatGPT. Je ziet nu dat de ChatGPT-omgeving aangevuld is met verschillende prompts. Maak gebruik van de filter aan de linkerkant en de zoekfunctie aan de rechterkant. In het voorbeeld heb ik als onderwerp marketing gebruikt en gezocht op het woord LinkedIn.

Van prompt tot contentplanning

Oke, het ‘prompten’ kan beginnen. Als content marketeer bij Crossphase maak ik contentplanningen voor social media. Ik stel de prompt ‘LinkedIn 1 month post calendar’ in. Deze prompt helpt mij om inspiratie op te doen en creëert een complete planning voor vier weken. In deze korte video laat ik je zien hoe het eruit komt te zien. Handig toch?!

Thumbnail video
Stationery 2 2x

AI: wie, wat, waar?

Maak jij binnen jouw organisatie al gebruik van AI? We leggen je graag uit hoe je kunstmatige intelligentie op een slimme manier kunt inzetten op de werkvloer!

Content en Artificial Intelligence: AI als nieuwe collega

Een stap vooruit in SEO met prompts

De tweede prompt die ik gebruik is de ‘Keyword Strategy’. Je vult een zoekwoord in en de chat geeft handige suggesties. Deze woorden, titels en beschrijvingen kun je vervolgens gebruiken om je teksten te optimaliseren. Tip: doe altijd nog een eigen check in een zoekwoordentool zoals Keywordtool.io of Mangools. Hiermee achterhaal je ook zoekvolumes en concurrentie. Zo ben je zekerder van een goed resultaat.


Nadat je de prompt hebt aangeklikt, typ je 'content marketing’ in de chat en het schema is klaar voor je het weet. En mis je nog iets of wil je toch iets anders? Geen probleem! Dat kun je eenvoudig aan laten passen.


Is ChatGPT de heilige graal voor content marketing?

Hier kan ik simpel over zijn: nee. ChatGPT kan je beste vriend zijn als het gaat om het bedenken van content voor je bedrijf of social media. Je maakt met een simpele vraag een gehele contentplanning en de opties zijn eindeloos. Maar ChatGPT slaat de plank soms ook mis. De grammatica en informatie zijn niet altijd correct. Nooit zomaar klakkeloos overnemen dus! Je gebruikt een bot om je te helpen, maar voeg altijd je eigen sausje toe. Zo maak je content die je lezers echt aantrekt.

Meer lezen over ChatGPT?

Onze Crossphasers volgen de laatste ontwikkelingen op het gebied van ChatGPT op de voet. In onze andere blogs lees je meer over de mogelijkheden, de beloftes en de gebreken van de slimme chatbot. Heb jij al kennis gemaakt met dit knap staaltje AI?

Meer leren over ChatGPT? Onze content specialisten vertellen je graag meer

Het formulier is succesvol verzonden!
Helaas, er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Probeer het opnieuw of mail ons direct via info@crossphase.nl
Shiane Gambhirsingh
Shiane Gambhirsingh
Sales Consultant

Ontdekken wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

bel naar
071 528 2221
mail naar
info@crossphase.nl