Gepubliceerd op 26 april 2023

Auteurs: Michiel van der Blij en Peter Damen

Stel dat ChatGPT bij jou solliciteert: wanneer zou jij doorhebben dat je met een onmenselijke kandidaat te maken hebt? In een AI-sollicitatie-experiment bij Crossphase was mijn collega Peter het lijdend voorwerp van deze vraag. Hij beoordeelde de sollicitatie-opdracht van Gino Pèrez-Thijssen. En ik mocht Gino’s ware aard onthullen.

Michiel en Gino Pèrez-Thijssen op kantoor

De onthulling

Michiel (van binnen gniffelend): “Hey Peter, hoe was de tekst van Gino? Nog opvallendheden?”

Peter (onwetend): “Meh. Geen grove overtredingen, nagenoeg foutloos Nederlands - dat doen weinig kandidaten hem na - en inhoudelijk compleet. Maar er miste iets. Het was vlak en kleurloos. Ik miste een grapje, een uitdrukking, een woordspeling - iets van kleur of taalgevoel.”

Michiel (kan gniffel bijna niet meer inhouden): “Wel aparte naam hè ?”

Peter: “Hoezo?”

Michiel: “Als je Gino’s hele naam opschrijft, wat zie je dan?”

Peter (lichtelijk ongemakkelijk): “Eh … ik denk dat ik je niet begrijp …”

Michiel: “Kijk eens naar de 3 beginletters?”

7 seconden tikken tergend traag weg …

Peter: “Neeeeee, G P T, dit meen je niet! Ik vond het al gek dat je wilde bellen over Gino, maar nu valt alles op zijn plaats. Wat moet jij genoten hebben van jouw voorkennis en mijn worsteling aan de andere kant van de lijn. Fantastisch dat we bij Crossphase op deze manier de kracht van ChatGPT testen!”

GPT Gino Perez Thijssen

Een paar dagen later

Michiel: “Beetje bijgekomen van de onthulling?”

Peter: “Ik ben niet te trots om toe te geven dat ik de hint in de naam Gino Pèrez-Thijssen pas laat door had. Natuurlijk lees ik de naam van de sollicitant, maar op geen enkel moment met deze insteek.”

“Ik had medelijden…

Peter: “Ik betrapte mezelf er trouwens op dat ik een beetje medelijden had met Gino. Deze schrijfopdracht heb ik zelf ook gemaakt toen ik bij Crossphase solliciteerde. En ik vond het toen ook lastig om in deze tekst te shinen. ‘Dat zal hem ook wel parten hebben gespeeld.’ dacht ik nog. Zeg niet dat ik je niet gesteund heb, Gino!”

...maar ben blij dat ik Gino afwees”

Mede dankzij dat ene rare taalfoutje (‘dat zijn ontlasting’ in plaats van ‘dat is ontlasting’), zijn gebrek aan gevoel voor taal en schrijven voor online was het voor mij snel duidelijk: ‘onze Gino’ is (nog) niet klaar voor de rol van webredacteur bij Crossphase. Zeker nu ik weet dat Gino een robot is, ben ik blij dat ik zijn tekst ‘beloond’ heb met een dikke onvoldoende. En een afwijzing.”

Michiel en Peter ChatGPT

Hoe scoort Gino’s opvolger?

Voor dit AI-experiment hebben we één prompt in ChatGPT 3.5 gebruikt en niks in de tekst aangepast.

Maar als we GPT 4 gebruiken, slimmere prompts kiezen én een vleugje menselijkheid toevoegen? Dan is de tekst kwaliteit hoger. Dat hebben Peter en ik al gezien. Misschien zelfs hoog genoeg om wél onopgemerkt door de eerste ronde te komen!

Heb jij vragen over ChatGPT of andere vormen van AI? Bij Crossphase hebben we flink wat praktijkervaring opgedaan. Een keertje vrijblijvend kletsen vinden we leuk. En kost je niks!

Shiane Gambhirsingh
Shiane Gambhirsingh
Sales Consultant

Ontdekken wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

bel naar
071 528 0002
mail naar
info@crossphase.nl