Gepubliceerd op: 21 maart 2024

Wat als online zoeken niet alleen maar draait om het vinden van de juiste links? Wat als je in plaats daarvan een gesprek voert met een slim systeem dat jouw vragen begrijpt? Dit is geen toekomstmuziek meer. Met de introductie van Search Generative Experience, afgekort SGE, zet Google in op het verbeteren van de gebruikerservaring. Ondersteund door hun eigen krachtige AI-model Gemini. Ontdek hoe deze nieuwe manier van zoeken het gebruikelijke ‘googelen’ gaat veranderen.

Yres Isabella crossphase sfeerfoto 20231024 0682

Belangrijkste inzichten

  • SGE belooft een meer intuïtieve zoekervaring door de integratie van AI met Google.
  • Google's Gemini is de drijvende kracht achter SGE en personaliseert de interactie met zoekresultaten.
  • Het zoekalgoritme wordt door SGE naar een nieuw niveau gebracht, dat kan de manier waarop we informatie vinden dramatisch veranderen.
  • SGE maakt zoeken niet alleen efficiënter, maar ook interactiever.
  • Gebruikerservaring staat voorop in de SGE-ontwikkelingen; zoekresultaten moeten relevant, rijk en responsief zijn.

Wat is Search Generative Experience?

De Search Generative Experience (SGE) is een innovatief concept van Google Labs dat de online zoekervaring volledig op de schop gaat nemen. Als we het hebben over SGE, praten we over het samensmelten van de bestaande krachtige zoekmachinetechnologieën van Google met de nieuwste generatieve kunstmatige intelligentie. Het resultaat? Een zoekplatform dat je veel meer biedt dan alleen een rijtje links.

De Search Generative Experience zorgt voor een dynamisch en interactief zoekresultaat waardoor je toegang hebt tot uitgebreide en diepgaande antwoorden, rechtstreeks in je zoekresultaten. Vergeet het doorzoeken van meerdere webpagina's – SGE brengt direct het beste van het web samen om je een allesomvattend overzicht te geven.

De generatieve zoekervaring is in Europa nog niet beschikbaar. In andere werelddelen kan SGE uitgeprobeerd worden via Google Labs. Gemini, het AI-model dat de nieuwe manier van zoeken mogelijk maakt, is wel al te gebruiken.

Google sge cover 1

Wat ga jij merken van de integratie van AI in Google?

Door de introductie van Google's generatieve AI, genaamd Gemini, ervaar je nu een nieuwe dimensie bij het online zoeken. Dit is niet zomaar een upgrade van de zoekmachine; het is een echte transformatie die het mogelijk maakt om letterlijk een gesprek aan te gaan met de informatie op je scherm. Dit brengt een persoonlijk, interactief element in de kern van jouw zoekervaring.

Wat houdt dit nu in voor jouw dagelijkse zoekopdrachten? De belangrijkste punten op een rij:

Chat met de zoekmachine alsof het een deskundige is die jouw vragen direct kan beantwoorden.

De kennis van AI versmelt naadloos met Google's zoekalgoritme, waardoor je nauwkeuriger en vollediger antwoorden krijgt.

Dé sleutel tot geavanceerde zoekopdrachten. Gemini begrijpt de nuance van jouw vraag, zoekt de meest relevante informatie erbij en vult het aan met eigen kennis.

Een stuk slimmer door het kunnen interpreteren en voorspellen van je intenties door AI in je zoektocht naar informatie.

Dankzij deze revolutionaire ontwikkelingen verandert Google van een statische lijst met links, naar een multimediaal overzicht van content en een dynamische gesprekspartner.

CHERP’s en Conversational Design

Je zal dus op een andere manier gaan Googelen dan dat je gewend bent en de zoekresultaten zien er anders uit. Hoe anders, daar nemen we je hieronder in mee.

Google what is a serp png

Het AI-snapshot: combinatie van chatbot en zoekresultaten

De integratie van de generatieve zoekervaring in de zoekresultaten wordt door Google een AI-snapshot genoemd. Dit is een overzicht van de informatie die je zoekt ondersteund door relevante media; Een complete gebruikerservaring in één overzicht. De pagina met deze ‘nieuwe’ zoekresultaten is onderdeel van de dynamische Chat Experience Results Page (CHERP). Op deze pagina zoek je door interactief een gesprek aan te gaan met de zoekmachine.

Conversational mode: een nieuwe manier van interactie

Conversational design krijgt dus de hoofdrol binnen SGE, waar je in een gespreksmodus bij elk onderwerp de diepte in kan. Interactie met AI-gedreven antwoorden maakt de zoekervaring levendig, persoonlijk en vergelijkbaar met een natuurlijk gesprek. Dit zorgt voor een rijkere gebruikerservaring waarbij je zonder veel moeite toegang hebt tot een schat aan informatie.

Het belang van zoekintentie voor SGE-resultaten

De zoekintentie staat centraal in de AI-snapshots. SGE is handig in het doorgronden van longtail-zoekopdrachten en semantisch zoeken. Je vraag leidt vervolgens tot specifieke en grondige AI-gestuurde antwoorden. Dit maakt het nieuwe ‘googelen’ een waar zoekavontuur dat aangepast is aan jouw unieke behoeften en vragen.

Implicaties voor Zoekmachine Optimalisatie (SEO)

De Search Generative Experience (SGE) verandert niet alleen je zoekervaring, maar ook hoe je je SEO-strategie vorm moet geven. De dynamische veranderingen binnen het zoekalgoritme en de gebruikerservaring vragen om een nieuw soort zoekmachineoptimalisatie. Tijd dus om jouw contentstrategie te versterken en de unieke kansen te benutten die het AI-snapshot tijdperk gaat bieden.

Gemini SS width 1300

SEO-strategie voor een AI-gedreven zoeklandschap

Je wil natuurlijk dat jouw artikelen gekozen worden voor de AI-snapshot bij een zoekopdracht. Pak deze kans door in te spelen op de semantische manier waarop kunstmatige intelligentie teksten interpreteert en het antwoord vormt op een zoekopdracht. Dat doe je door goede en diepgaande artikelen te maken die precies antwoord geven op wat gezocht wordt.

Het belang van kwalitatieve contentstrategie

Kwaliteit boven kwantiteit, dat is het nieuwe mantra. E-E-A-T krijgt meer gewicht in de beoordeling van content. Dat staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. De eerste, Experience, is aan het rijtje toegevoegd sinds de opkomst van generatieve AI en gaat over het belang van eerstehands ervaringen. Creëer dus unieke en waardevolle content die jouw expertise en betrouwbaarheid uitstraalt.

SEO-kansen in het AI-snapshot tijdperk

Zie het AI-snapshot als jouw nieuwe SEO-kans. Als jouw content wordt opgenomen in deze interactieve antwoorden, kan dit een boost geven aan je online zichtbaarheid en autoriteit. Een kans dus om te investeren in diepgaande, informatieve content die deze nieuwe SEO-opties maximaliseert.

Relevante content blijft belangrijk

In het veranderlijke domein van online zoeken heeft Google’s Search Generative Experience (SGE) zijn intrede gemaakt als een pionierende kracht. Met een visie gericht op de toekomst van zoeken, brengt SGE een nieuwe dimensie waar interactie met en het begrijpen van informatie centraal staat. Voor jou als gebruiker belooft dit een meer intuïtieve en vervullende zoekervaring te worden, waar je behoeften beter begrepen worden door de geavanceerde mogelijkheden van het zoekalgoritme van Google.

Terwijl Google zich blijft ontwikkelen met SGE, zal ook jij je moeten aanpassen aan deze veranderende manier van online informatie zoeken. Voor contentmakers zal de kwaliteit en relevantie van hun materiaal belangrijker zijn dan ooit.

SGE Bluetooth Speakers

Ontdekken wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

bel naar
071 528 0002
mail naar
info@crossphase.nl