Gepubliceerd op: 28 november 2023

Kan een headless cms je website verbeteren? Deze vraag krijgen we vaak van onze klanten. Omdat dit antwoord per bedrijf verschilt, vertellen we je er in de blog graag wat meer over zodat je uiteindelijk de juiste beslissing kunt maken.

Yres Isabella crossphase sfeerfoto 20231024 0070

Een headless cms is een omgeving die volledig is gericht op het bedienen van meerdere kanalen vanuit één systeem. Dit biedt de mogelijkheid om een unieke gebruikerservaring te creëren en snel in te kunnen spelen op nieuwe kanalen en technologieën. De overstap naar een headless platform is daarom voor veel organisaties een logische stap.

Traditionele cms’en zijn eenvoudiger en tijdsefficiënter, maar bieden minder ruimte voor maatwerk en personalisatie. Een headless cms bevat alleen de content, logica en koppelingen met andere systemen, waardoor het flexibel en schaalbaar is. De keuze tussen traditioneel en headless hangt af van de individuele situatie en ambities van jouw bedrijf.

Belangrijkste punten

  • Een headless cms biedt flexibiliteit en schaalbaarheid voor meerdere kanalen
  • Het maakt contentcreatie en -beheer gemakkelijk
  • Het vereist technische expertise en een hogere investering
  • De snelheid en betrouwbaarheid van een website kunnen verbeteren met een headless cms
  • De keuze tussen traditioneel en headless hangt af van de specifieke behoeften en ambities van het bedrijf
Yres Isabella crossphase sfeerfoto 20231024 0283

Wat is een headless cms?

Anders dan bij een traditioneel cms, is een headless cms een contentmanagementsysteem waarbij de back-end van de website (waar de content wordt beheerd) losgekoppeld is van de front-end van de website (hoe de website eruit ziet). In plaats van een vooraf gedefinieerde presentatielaag, maakt een headless cms gebruik van API's om content te leveren aan verschillende kanalen en platformen. Dit maakt het mogelijk om een unieke gebruikerservaring te bieden. De focus ligt dus op contentcreatie en -beheer. Het visuele gedeelte van de contentpresentatie, zoals je website, kan apart worden gecreëerd.API's voor contentdelivery

Het gebruik van API's maakt het mogelijk om de content van een headless cms te leveren aan verschillende kanalen, zoals websites, mobiele applicaties en zelfs spraakgestuurde apparaten. API's geven ontwikkelaars de mogelijkheid om de content op te halen en deze aan te passen aan de specifieke vereisten van elk kanaal. Hierdoor kunnen bedrijven een consistente gebruikerservaring bieden. Het maakt daarbij niet uit welk apparaat of platform je gebruikt. API's vormen de brug tussen de back-end van het cms en de front-end van de verschillende kanalen.

Stationery 2 2x 2021 08 13 114402 dbrx

Voordelen van een headless cms

Je hebt verschillende voordelen als je kiest voor een headless cms. Het belangrijkste voordeel is de flexibiliteit die het biedt. Met een headless cms kun je maatwerk en personalisatie toepassen zonder de beperkingen van een voorgedefinieerde presentatielaag. Hierdoor kun je unieke gebruikerservaringen creëren die aansluiten bij de behoeften van je doelgroep.

Aangezien een headless cms afhankelijk is van API's voor het leveren van content aan verschillende kanalen, is het vaak makkelijker om bestaande systemen te koppelen. Waar bij een traditioneel systeem vaak een aparte plug-in of integratie gebouwd moet worden, hoeven bij een headless cms alleen de juiste API´s aan elkaar gekoppeld te worden. Dit bespaart tijd en maakt het proces minder foutgevoelig.

Een ander voordeel is de schaalbaarheid. Doordat de front-end en back-end van elkaar gescheiden zijn, kunnen verschillende componenten onafhankelijk van elkaar worden geschaald. Dit is vooral handig wanneer je bedrijf groeit en je meer bezoekers en gebruikers verwacht. Een headless cms kan gemakkelijk worden aangepast om aan deze groeiende vraag te voldoen.

Een headless cms ondersteunt ook een multi-channel aanpak. Dit betekent dat content gemakkelijk kan worden gepubliceerd op verschillende kanalen, zoals websites, mobiele apps, sociale media en meer. Hierdoor kun je met jouw bedrijf een consistente gebruikerservaring bieden, ongeacht het kanaal dat je klanten gebruiken. Dit komt een positieve merkbeleving ten goede en kan de betrokkenheid en conversieratio's verhogen.

Als je op zoek bent naar een flexibel systeem dat zich kan schikken naar jouw wensen: zoek dan niet verder. Bij headless cms'en zijn maatwerk en personalisaties mogelijk zonder beperkingen van de presentatielaag (of wel, de buitenkant van je website).

Nadelen van een headless cms

Hoewel een headless cms veel voordelen heeft, zitten er toch ook een aantal nadelen aan vast. Zo is de complexiteit ervan bijvoorbeeld toegenomen. In vergelijking met een traditioneel cms vereist een headless cms meer technische expertise en kennis. Marketeers en content editors moeten op een andere manier met hun content leren omgaan. Het loskoppelen van de back-end en de front-end van een website kan een uitdaging zijn voor ontwikkelaars. Dit kan weer een langere ontwikkeltijd en hogere kosten met zich meebrengen bij het opzetten en onderhouden van het cms.

De initiële investering kan hoger zijn dan bij een traditioneel cms. Daar staat dan wel weer tegenover dat een headless cms op lange termijn kostenbesparend kan zijn. Het op maat ontwikkelen van de front-end van een website vraagt meer tijd en middelen. Dit zorgt voor hogere ontwikkelingskosten. Daarnaast kunnen extra kosten ontstaan door de noodzaak van externe specialisten voor het implementeren en onderhouden van het cms.

Een headless cms kan ook uitdagingen met zich meebrengen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en het bekijken van previews van content. Het implementeren van SEO-technieken in een headless omgeving kan complexer zijn, vooral bij het renderen van dynamische content. Daarnaast kan het moeilijk zijn om een real-time preview te bekijken van hoe de content eruitziet voordat deze gepubliceerd wordt. Dit kan het bewerkings- en publicatieproces moeilijker maken.

We hebben het al eerder genoemd, maar een headless cms vereist meer technische expertise dan een traditioneel cms. Als jouw ontwikkelaars en contentspecialisten nog niet gewend zijn aan de headless manier van werken, dan zal je moeten investeren in hun opleiding op dit gebied.

Naadloze winkelervaring voor e-commercebedrijven

Voor e-commercebedrijven is een headless cms vaak gekoppeld aan een e-commerceplatform. Het e-commerceplatform beheert de winkelfunctionaliteit, zoals het afrekenproces en de voorraadbeheer. Het headless cms verzorgt de productinformatie en contentbeheer. Door het e-commerceplatform en het headless cms te integreren, kunnen bedrijven een naadloze winkelervaring bieden waarbij de content en winkelfunctionaliteit perfect op elkaar aansluiten.

Yres Isabella crossphase sfeerfoto 20231024 0533

Wat je verder moet weten

Een headless cms kan aanzienlijke verbeteringen bieden op het gebied van snelheid en betrouwbaarheid voor een website. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat zelfs een kleine verbetering van 0,1 seconde in de laadtijd van een pagina kan leiden tot een aanzienlijke stijging van 10% in consumentenuitgaven. Het belang van een snelle website kan niet genoeg benadrukt worden, omdat vertragingen in de laadtijd van een pagina kunnen leiden tot hogere bounce rates en lagere conversieratio's.

Dankzij de architectuur van een headless cms, waarbij de front-end en back-end van elkaar gescheiden zijn, kunnen pagina's sneller laden. Omdat het visuele deel van de website afzonderlijk ontwikkeld wordt van de content, kunnen gegevens efficiënter worden overgedragen en verwerkt. Dit resulteert in kortere laadtijden en een betere algehele gebruikerservaring.

Naast snelheid kan een headless cms ook de betrouwbaarheid van een website vergroten. Door de scheiding van de front-end en back-end, is de kans op storingen en fouten kleiner. Bovendien kan een headless cms gemakkelijker worden geoptimaliseerd en geschaald, waardoor de betrouwbaarheid van de website verbeterd.

Al met al kunnen we concluderen dat een headless cms een positieve invloed kan hebben op de snelheid en betrouwbaarheid van jouw website. Dit kan leiden tot hogere gebruikerstevredenheid, lagere bounce rates en hogere conversieratio's. Onthoud wel dat het implementeren van een headless cms ook afhankelijk is van de individuele situatie en behoeften van je bedrijf.

Stationery 2 2x 2021 08 13 114402 dbrx

Overstappen naar een headless cms

Voordat je besluit om over te stappen naar een headless cms, zijn er verschillende overwegingen die je als bedrijf kunt maken. Een belangrijk aspect is de multi-channelstrategie van je bedrijf. Als het belangrijk is om content op verschillende kanalen te publiceren, zoals websites, mobiele apps en IoT-apparaten, kan een headless cms de flexibiliteit bieden die je nodig hebt. Het stelt je in staat om content gemakkelijk aan te passen en te optimaliseren voor verschillende apparaten en platformen.

Een ander aspect om te overwegen is de ontwikkeltijd en de benodigde expertise. Het implementeren van een headless cms vereist vaak een team van ervaren ontwikkelaars of het inhuren van externe specialisten. Het kan wat meer tijd en inspanning vergen om het systeem op te zetten en geoptimaliseerd te krijgen voor jouw specifieke behoeften. Als je niet beschikt over het budget of de middelen om deze technische expertise in huis te halen, kan een traditioneel cms wellicht een betere keuze zijn.

Daarnaast kan maatwerk en personalisatie een belangrijke factor zijn in je besluitvorming. Als je een zeer gepersonaliseerde website of applicatie wilt bouwen, kan een headless cms je de vrijheid geven om de gebruikerservaring volledig naar wens aan te passen. Je kunt experimenteren met verschillende lay-outs, interactieve functies en A/B-tests uitvoeren om te zien welke aanpak het beste werkt voor jouw doelgroep.

Concurrentie voorblijven

Concurrentie kan ook een rol spelen bij de beslissing om over te stappen naar een headless cms. Als je je wilt onderscheiden van concurrenten en een unieke online aanwezigheid wilt creëren, kan een headless cms je helpen om innovatieve functies en designs te implementeren. Het stelt je in staat om snel te reageren op nieuwe trends en technologieën, waardoor je voorop kunt blijven lopen in de markt.

Yres Isabella crossphase sfeerfoto 20231024 0218

Crossphase heeft de ervaring

Tot slot: de contentspecialisten van Crossphase hebben veel ervaring in het werken met headless systemen. Wij kunnen je dus altijd bijstaan in jouw zoektocht naar het meest geschikte cms.

Shiane Gambhirsingh
Shiane Gambhirsingh
Sales Consultant

Wil jij overstappen op een headless CMS? Wij helpen je verder!

bel naar
071 528 2221
mail naar
info@crossphase.nl