Gepubliceerd op 4 juli 2023

Auteur: Joyce Spruit

Digital Content Specialist bij Crossphase

Voor een langere periode op reis gaan? Ik droomde er al een tijdje van, maar had nooit het lef om het daadwerkelijk te plannen. Tot het idee eind vorig jaar toch wel heel verleidelijk werd. Benieuwd hoe ik de knoop doorhakte en er toch voor ging? Lees dan snel verder.

Joyce Profiel

Hup hup, aan het werk

''Ach, reizen kan altijd nog...'' Dacht ik toen ik de sollicitatiebrief voor mijn eerste echte grote-mensen-baan schreef. Ik zat in de eindfase van mijn scriptie. En kon die tijd maar beter goed benutten door alvast te solliciteren, toch? Binnen no-time kon ik aan de slag en een paar weken later kwam het verlossende telefoontje: ik had m’n hbo-diploma in de pocket.

Flash forward naar 2022: 9 jaar later is er van dat reizen nog weinig terechtgekomen. Ja, 2 weken Griekenland. Maar écht iets van de wereld zien, daar gunde ik mezelf weinig tijd voor. Want die fulltime baan beviel me wel. En laten we wel wezen: de vaste inkomsten natuurlijk ook.

Reiskriebels

Totdat het eind vorig jaar - na een enigszins hectisch jaar voor mij persoonlijk - toch begon te kriebelen. Ik had zin om een tijdje niets te doen, te ontdekken, reflecteren, de boel de boel te laten en te zien wat de dag me brengt. Hoeveel clichés kun je stoppen in één zin? En hoewel ik behoefte had aan rust, wilde ik mijn superleuke baan als Digital Content Specialist niet opgeven.

D Peopleatwork 2 Cross Phase 08 11 Olha Rohulya

Op onderzoek uit

Tijd dus om de mogelijkheden binnen Crossphase te verkennen! Ik had tijdens mijn sollicitatie gehoord over een sabbaticalregeling, maar wist niet precies welke voorwaarden er waren. Na het bekijken van de Crosspages - ons online personeelshandboek - wist ik genoeg. Hier moest ik voor gaan.

Joyce S 2
''Wist je dat je bij Crossphase eens in de 3 jaar een sabbatical kunt opnemen voor een periode van 2 tot 6 maanden? De enige voorwaarde is dat je 2,5 jaar in dienst bent. Na je sabbatical keer je gewoon weer terug in dezelfde rol. Geen stress over je baan dus, wel zo fijn.''

Wil je ook werken bij Crossphase?

Check onze werken-bij pagina
Stationery 2 2x

Zo pakte ik het aan

M'n sabbatical was eigenlijk binnen no-time geregeld. Op werk dan hè. Hieronder lees je waar je allemaal aan moet denken.

1. In gesprek

Eind 2022 praatte ik mijn manager en HR bij over mijn plannen. Gelukkig werden die direct positief ontvangen. Ook liet ik bij Sales en mijn opdrachtgever doorschemeren dat ik begin april 2023 van plan was te vertrekken. Wel zo prettig bij het vinden van een eventuele opvolger.

‘’Goed om te weten: je bouwt tijdens een sabbatical geen vakantiedagen en pensioen op. Ook ben je niet verzekerd volgens de sociale verzekeringswet. Het is dus goed om te kijken welke gevolgen dit voor jou heeft en hierover in gesprek te gaan.’’

2. Wensen op papier zetten

Nu mijn plan mondeling akkoord was, werd het hoog tijd om mijn wensen op papier te zetten. Ik wilde in totaal 2,5 maand weg en had nog flink wat vakantiedagen. Mijn doel? Nog zo’n 2 weken overhouden voor de tweede helft van 2023. Na veel rekenen en puzzelen (hoera voor alle feestdagen in april en mei) kwam ik uit op het opnemen van 4 weken aan vakantie-uren. De rest werd onbetaald verlof. Tijdens mijn reis besefte ik me dat ik in mei ook nog eens vakantiegeld kreeg. Ik heb dus nooit écht zonder salaris gezeten.


3. Vastleggen en communiceren

Toen ik de verdeling vakantie-uren en onbetaald verlof duidelijk had, ben ik nog een keer naar HR gegaan om alle afspraken vast te leggen. Na de officiële bevestiging per e-mail heb ik mijn directe collega’s, zowel bij Crossphase als bij de klant, op de hoogte gebracht. Eindelijk! De voorpret kon beginnen. Op zoek naar een backpack, wandelschoenen en goede waterfles. Maar ook: vaccinaties regelen en gunstige vluchten boeken.

¡Vamanos!

Begin april nam ik afscheid van collega’s en familie en stapte ik met gezonde spanning op het vliegtuig naar Guatemala. Zonder een concreet plan of doel. En dat was precies wat ik voor ogen had. Even afstand nemen van het dagelijks leven en doen waar ik energie van krijg.

Ik ben nu een aantal weken terug - fysiek dan - en scroll nog bijna dagelijks met een dikke grijns door mijn fotorol. Van een vulkaan beklimmen in Guatemala, tot snorkelen met haaien in Belize en paardrijden tijdens zonsondergang in Mexico. Wat een avontuur!

Joyce op vulkaan

Wat heeft het me gebracht?

Dat er meer in het leven is dan werken, besef ik me nu extra goed. Mensen in Midden-Amerika hebben veel minder, maken zich niet druk en lijken een stuk gelukkiger. Een bekende Spaanse uitdrukking is niet voor niets: ‘’mañana, mañana” (dat komt morgen wel). En dat hoop ik in de chaos van het dagelijks leven een beetje vast te houden.

Kortom; ik ben super dankbaar dat Crossphase me deze tijd en ruimte gunde. De weken vlogen voorbij en ik had het voor geen goud willen missen. ¡Nos vemos Centroamérica!

Joyce op paard
Yasmien Hoesenie
Yasmien Hoesenie
Recruitment Business Partner

Meer weten over werken bij Crossphase?