Gepubliceerd op: 11 januari 2024
Wat mist de wereld als Crossphase niet zou bestaan? Maarten Fokkelman ging er eens goed voor zitten om dat uit te leggen. De medeoprichter van het Leidse contentbureau vertelde over de focus op specifieke vakgebieden, welke rol AI daarin speelt, de waarde van persoonlijke ontwikkeling en hoe hij en zijn compagnon Rutger Plak Crossphase eigenlijk groot hebben gebracht.
"Wij zijn niet zomaar een groepje mensen dat een bedrijf is gestart omdat we zo van schrijven houden", begint Maarten vanaf de bank in het Crossphase-kantoor. "Het gaat ons om de combinatie van goede content voor klanten creëren, dit goed organiseren én managen. We kiezen er heel bewust voor om geen IT-oplossingen te leveren of te programmeren."
Heeft de klant deze zaken op de rit, dan is Crossphase daar om met de operationele marketing te helpen. "Wij vertellen het verhaal van de klant en zorgen ervoor dat dit op de juiste manier, op het juiste moment op de juiste kanalen verschijnt."
"We focussen daarbij heel sterk op specifieke aspecten om daar de beste in te zijn. Dan heb ik het vooral over contentmanagement, copywriting en conversation design. Goede content wordt met de dag belangrijker. Vergelijk de online situatie van vandaag maar eens met die van tien jaar geleden. En bedenk dan waar we over vijf jaar staan. Er gebeurt ontzettend veel in ons vakgebied. Het is aan ons om de klant daarin mee te nemen."
"In dit vakgebied is momenteel een ware AI-revolutie gaande die ontzettend veel mogelijkheden met zich meebrengt."
"In dit vakgebied is momenteel een ware AI-revolutie gaande die ontzettend veel mogelijkheden met zich meebrengt. Mogelijkheden die je vroeger qua schaalgrootte niet voor mogelijk hield. Meer produceren met minder middelen dus. Dat kan ondertussen met ontzettend veel tools, maar de vraag is hoe je die optimaal benut."
"Bedrijven kopen geavanceerde systemen om hun marketing te verbeteren. Ze willen gepersonaliseerde content, maar lopen vast als ze voor zeven verschillende doelgroepen net zoveel soorten content moeten produceren. Met nieuwe tools én AI wordt dat nu wat makkelijker. Maar hoe organiseer je dat? Want het moet ook nog eens allemaal gemeten en bijgehouden worden. Wij zijn er om je daarbij te helpen."
Natuurlijk draait het bij Crossphase om het leveren van kwalitatieve digitale content. Om het vooruit helpen van organisaties en het voorop lopen in de branche. Toch gaat er minstens net zoveel aandacht uit naar de ontwikkeling van de medewerkers die daaraan bijdragen. Iets dat getuigt van een streven naar continue groei op werkelijk ieder vlak.
Maarten: "We hebben een eigen academy waarin we zo’n vijfentwintig verschillende trainingen aanbieden. Om te beginnen gaat het daarbij om vakinhoudelijke zaken. Tegelijkertijd hechten we ook veel waarde aan de persoonlijke ontwikkeling van onze mensen. Want je kunt als professional wel heel goed zijn in je werk, maar als je niet goed kunt samenwerken, heb je daar niets aan. En de klant ook niet."
"Door jezelf beter te leren kennen, nieuwe ervaringen op te doen en vaardigheden te ontwikkelen, breng je daar verandering in. Dit uiteraard in combinatie met learning on the job. Je leert hier van collega’s en je wordt begeleid in het bewandelen van jouw groeipad."
"Het is supergaaf om te zien hoe mensen zich in een paar jaar tijd volledig ontpoppen en ontplooien. Als ik zie dat zij daardoor weer grotere en gavere dingen doen op professioneel vlak, maakt mij dat ontzettend trots. Het zorgt er tevens voor dat ik er zelf ook alles aan doe om mezelf te blijven ontwikkelen. Dat is het leukste wat er is."
De wijze waarop Maarten over Crossphase vertelt, verklapt dat hij een trotse ondernemer is. En terecht. Want wat voor hem en Rutger als een klein freelancekantoor met een enorme stapel werk voor elektronicagigant Canon begon, is inmiddels een bedrijf met zo’n tachtig medewerkers en een klantenportefeuille met meer dan honderd grote namen.
Het was eind 2006 toen de twee studievrienden dagelijks vanuit thuisstad Leiden naar hun klant in Amstelveen reden. "Alle Europese sites van Canon moesten worden bijgehouden. Beeld je even in dat dit een hele andere tijd was dan waarin we nu leven. Een website was belangrijk, maar marketeers waren veel liever bezig met 'echte marketing-dingen', coole campagnes en videoshoots. Werken met een contentmanagement systeem (CMS) vonden ze maar vervelend en daarom werden Rutger en ik erbij geroepen."
"Hoe de wereld er over vijf jaar voor Crossphase uitziet? Dan zijn wij dé digitale meester die de klant wegwijs maakt met steeds betere en slimmere tooling."
"Wij waren supergoed in die contentmigratie waardoor Canon eigenlijk geen omkijken naar ons had. Na een tijdje waren we dat freelancen alleen wel zat. We wilden onze eigen muziek op kantoor draaien, lekker op pantoffels lopen en er eigenlijk ook wel wat extra handen bij om al het werk gedaan te krijgen. Dat was het moment waarop ons eigen kantoor in Leiden in beeld kwam. Daar waar we nu nog steeds met Crossphase zitten."
Het aantal extra handen binnen het piepjonge contentbureau nam gestaag toe. Net zoals het aantal opdrachten. Voor de twee bedrijfseigenaren voelde het alsof de bomen tot aan de hemel groeiden. Totdat de boel overhoop werd gegooid door de financiële crisis in 2008. Het werk voor Canon hield op en ook de inmiddels andere aangesloten klanten hielden de hand op de knip.
"Rond 2011 konden we gelukkig weer bouwen. Dat lukte mede omdat steeds meer klanten de wens voor webredactie uitspraken. 'Als jullie toch al met die migratie bezig zijn, kunnen jullie de teksten net zo goed ook zelf (her)schrijven', klonk het. Dat hebben we dus gedaan. Een goede keuze, terwijl we in de crisisperiode echt wel hebben overwogen om de stekker eruit te trekken. We zijn ons echter steeds verder gaan specialiseren in webredactie en contentmanagement. Vijf jaar geleden kwam conversation design daar als specialisme bij om uiteindelijk daar te komen waar we nu zijn."
"Hoe de wereld er over vijf jaar voor Crossphase uitziet?", herhaalt Maarten de laatste vraag. "Dan zijn wij dé digitale meester die de klant wegwijs maakt met steeds betere en slimmere tooling. Dat organiseren we dusdanig efficiënt zodat ook complexe organisaties ermee vooruit kunnen. Daarmee onderscheiden we onszelf al sinds dag één en dat zullen we dan ook zeker blijven doen."