Gepubliceerd op 15 juni 2023
Auteur: Chel Bastiaan
Digital Content Specialist bij Crossphase
Bij Crossphase zijn we goed in alles wat met content te maken heeft. Geen wonder dus dat we graag vol in de contentmanagementsystemen (cms’en) duiken. We beheren, optimaliseren en migreren cms’en voor onze klanten. En onze kennis hierover delen we graag. Daarom vertellen we je in deze blogreeks over de voor- en nadelen van verschillende cms’en die we kennen. Met in dit blog: Drupal
Drupal is een oudje onder de contentmanagementsystemen. Het cms werd voor het eerst uitgebracht in januari 2001. Dat is dus al 22 jaar geleden! Dit betekent echter niet dat het cms niet meer nuttig of modern is. De ontwikkelaars updaten Drupal nog regelmatig en het cms heeft nog steeds een grote hoeveelheid aanhangers die allerlei nieuwe opties en onderdelen programmeren.
Die grote aanhang is niet zo vreemd als je weet hoe Drupal werkt. Drupal is namelijk een gratis en open source cms. Het woord ‘gratis’ klinkt natuurlijk al goed, maar ook open source is een positief punt. Dit betekent namelijk dat iedereen de bestaande code van Drupal kan bekijken en aanpassen. Hierdoor richt je Drupal volledig naar eigen wens in.
De meeste websites die Drupal gebruiken zijn supergemakkelijk te bedienen. De backend van de website bestaat meestal uit een aantal templates die ingevuld kunnen worden door een redacteur of contentmanager. De standaard Drupal omgeving is erg intuïtief. Hierdoor spreken veel aspecten voor zich. Is er een nieuwe medewerker die in Drupal gaat werken? Dan kost het vaak niet meer dan een half uur om uit te leggen hoe de templates werken.
Omdat Drupal al zo lang bestaat, heeft het cms een grote fanbase. Er is een grote groep internationale programmeurs die constant nieuwe modules uitbrengt. Het is bij Drupal daarom bijna nooit nodig om vanaf nul te beginnen met het bouwen van de website. Je vindt eenvoudig modules die een goede toevoeging zijn aan jouw website. De opties zijn eindeloos!
Hoe je website eruitziet, wat de website precies kan en hoe gebruikers met het cms interacteren, is afhankelijk van de websitebouwer. De websitebouwer implementeert immers de modules. En dat is dus ook het negatieve aspect van Drupal: de websitebouwer bepaalt vrijwel alles. Heeft je cms een boomstructuur? Welke templates kun je gebruiken? Kun je de media vanuit het cms zelf managen? De antwoorden op deze vragen zijn allemaal afhankelijk van de websitebouwer en welke modules er worden toegevoegd. Hierdoor is goede communicatie tussen de websitebouwer en jouw bedrijf een must.
En zelfs als de gebruikte templates in orde zijn, is er nog geen garantie dat alles goed gaat. Er moeten onder gebruikers duidelijke afspraken worden gemaakt over de templates. Omdat de templates zo makkelijk te bedienen zijn, is er namelijk een kans dat gebruikers templates gaan gebruiken die zijzelf het mooiste vinden. Dit is een probleem wanneer je een consistente huisstijl wilt toepassen.
De gebruikersinterface van de backend van de website kan gebruikt worden zonder kennis van code of programmering. Voor webredacteuren en contentmanagers is het systeem dus makkelijk aan te leren.
Omdat Drupal al wat ouder is zijn er duizenden modules, thema’s en templates. Daardoor is vrijwel alles mogelijk met dit cms. Er bestaat voor bijna elke functie al een plugin. En die plugins worden regelmatig up-to-date gehouden door de aanhang van Drupal. Hierdoor is vanaf nul werken vaak niet nodig. Headless? Boomstructuur? Unified? Low code? Je zit bij Drupal nergens aan vast. Dit maakt Drupal extreem veelzijdig en dus inzetbaar voor veel verschillende soorten websites.
Drupal kan ingezet worden voor zowel grote als kleine websites. Grote bedrijven zoals NASA, de Europese Commissie, RTL en de Rainforest Alliance werken allemaal met Drupal, maar ook kleinere bedrijven kunnen prima een mooie website maken met dit cms.
Drupal is volledig gratis te gebruiken. Iedereen kan het downloaden en er een website in bouwen.
Het programmeren van Drupal is niet zo gemakkelijk. Alle aanpassingen op het gebied van functionaliteit moeten via de websitebouwer. De templates zijn makkelijk om mee te werken voor webredacteuren en content managers, maar dan moeten de juiste templates natuurlijk wel door de websitebouwers voor ze klaargezet worden. Anders kan je er niet bij. Het is dus van belang dat je met de websitebouwers overlegt wat je exact nodig hebt en je eventuele veranderingen snel kan overleggen.
De enorme hoeveelheid modules en mogelijkheden kunnen overweldigend zijn. Daarnaast kan een hoop vrijheid binnen een cms ervoor zorgen dat medewerkers afwijken van de huisstijl. Zolang er duidelijke regels worden gemaakt over templates en het gebruik van het cms, hoeft dit echter geen probleem te zijn.
Om de zoveel tijd wordt er een nieuwe versie van Drupal uitgebracht. De meeste oude versies worden dan niet meer geüpdatet en zijn vervolgens niet meer volledig veilig of bruikbaar. Als er een nieuwe versie uitkomt, is het dus nodig om al je content naar deze nieuwe versie over te zetten. Dit kost meestal niet heel veel tijd, maar het blijft een onhandig aspect van Drupal.
Ben je na het lezen over Drupal enthousiast geworden over dit cms en wil je je eigen website naar Drupal migreren? Crossphase staat voor je klaar. We helpen je graag met de migratie van je huidige cms naar een nieuw systeem. En natuurlijk zijn we ook je partner voor verder websitebeheer.