Gepubliceerd op 18-4-2023
Auteur: Erica van der Valk
Digital Content Specialist bij Crossphase
Welke tekst je ook schrijft, één ding is duidelijk. Je wilt dat je lezers je tekst begrijpen. En hoe bereik je dat? Juist, door begrijpelijk te schrijven. Oftewel, door je teksten op B1-niveau te schrijven. B-wat? Ik leg het je uit!
Hoewel het een mooi ezelsbruggetje lijkt, staat de B niet voor ‘begrijpelijk.’ B1 is namelijk een taalniveau en geeft aan in hoeverre iemand de Nederlandse taal kan spreken, lezen en begrijpen. Een B1-tekst bestaat uit woorden die veel mensen kennen. Schrijf je een tekst op B1-niveau, dan begrijpt 80% van je bezoekers wat je tekst betekent.
Dat is het mooie: nee! Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat hoogopgeleiden de boodschap van een eenvoudig tekst overtuigender vinden dan van een complexe tekst. Het feit dat ze dus moeilijke woorden en zinnen begrijpen, betekent niet per se dat ze dat ook graag lezen.
De eerste stap: leef je in in de doelgroep waarvoor je schrijft. Welke woorden gebruiken zij als ze over jouw onderwerp praten? Welke vragen stellen zij? Sluit je tekst daar zo goed mogelijk op aan. En kijk bij twijfel ook even op ishetB1.nl. Deze site vertelt je niet alleen of het woord B1 is, maar geeft vaak ook synoniemen als het niet zo is.
Tuurlijk heb je altijd van die lastige woorden waar je geen goed alternatief voor kan vinden. Probeer in dat geval het woord zo goed mogelijk uit te leggen. Een concreet voorbeeld helpt daarbij.
Nou, zo simpel is het niet. B1-schrijven gaat namelijk verder dan makkelijke woorden en heeft ook te maken met andere dingen die je tekst leesbaar maken. Een paar tips om je op weg te helpen: