Chatbot-persona | Sample dialogue | Multimodal design | The road to maturity
Met de chatbot-persona heb je de eerste stap gezet. Dan is het nu tijd voor je eerste sample dialogue: een oefengesprek tussen jouw chatbot en jouw klanten.
Dit is de basis voor ieder gesprek dat jouw bot voert. Dat zit zo. Als je content schrijft voor een chatbot of een voice assistant, dan schrijf je conversational - hoe mensen praten. En hoe kom je erachter hoe mensen praten? Door het zelf te doen. Zo merk je hoe een gesprek loopt, hoe je informatie geeft, en welke strategieën je gebruikt als een gesprek vastloopt.
Kan jij wel wat hulp gebruiken bij je eerste sample dialogue?
Voordat we beginnen met het oefengesprek, moeten we eerst de acteurs leren kennen: de chatbot en de gebruiker. Dit doen we aan de hand van een worksheet. Als je vooraf een chatbot-persona hebt opgesteld, kennen we de persoonlijkheid van de bot al.
De tweede speler is een gebruiker. We bepalen wie er spreekt en zijn omstandigheden. Gebruikt hij vaker een chatbot? Heeft hij haast? Hoe meer we over de gebruiker weten, hoe makkelijker het is om hem te vertolken.
Vervolgens kiezen we een onderwerp uit: een use case. Wat wil de gebruiker bereiken? Wil hij de openingstijden weten? Wil hij een pakketje retourneren?
In de vorige stap heb je bepaald met wie er met de chatbot praat en waarover. Tijd om te beginnen. Een persoon speelt de chatbot, de tweede persoon speelt de gebruiker. De twee acteurs gaan met hun ruggen tegen elkaar zitten. Dat is belangrijk, omdat we niet afgeleid mogen worden door lichaamstaal: een chatbot heeft alleen woorden om te communiceren.
Terwijl de twee het gesprek oefenen, maken anderen aantekeningen. Ze letten hierbij op de structuur van het gesprek - hoe het begint, hoe het eindigt - en de strategieën die de spelers gebruiken. Wat zegt de bot als iemand geen antwoord geeft? Wat doet de gebruiker als hij iets onduidelijk vindt?
Verloopt het gesprek tussen bot en gebruiker foutloos? Dan is het tijd om het gesprek uit te schrijven. We beginnen met de happy flow - waarbij het gesprek van begin tot einde goed loopt. We zorgen ervoor dat de persoonlijkheid van de chatbot doorklinkt in iedere zin. We schrijven ook content voor de unhappy flows - als er iets fout gaat. Bijvoorbeeld omdat de bot iets niet kan, of omdat hij het antwoord van de gebruiker niet begrijpt.
Voordat we alle content in de chatbot zetten, testen we. Dat doen we met Wizard of Oz-testen. Dat werkt zo: één persoon speelt de bot, maar hij mag alleen de geschreven content gebruiken als hij spreekt. Anderen spelen de gebruikers, zij stellen vragen aan de bot. Mist de juiste content? Dan komen we er zo gelijk achter en vullen we dit aan. Zo bespaar je tijd, omdat je hier niet pas achterkomt als de content al live staat.
Zeker als jouw bot praat, zoals Alexa en Siri, is het belangrijk dat een gesprek zo menselijk mogelijk verloopt. Je wilt namelijk dat jouw klant met je bot kan praten zoals hij met een persoon zou praten.
Onze conversation designers helpen je met iedere stap. Of het nou de eerste sample dialogue is die je doet, of de honderdste. Wij bereiden het voor en stellen de juiste vragen. Zo komen we samen tot de beste grondslag voor elk gesprek.