Gepubliceerd op 19 januari 2023

Auteur: Else Krijgsman

Digital Content Specialist bij Crossphase

Scanbaar, actief, overtuigend, begrijpelijk én de doelgroep aanspreken. Als webredacteur bij Crossphase zijn we elke dag bewust bezig met teksten die lekker lezen en duidelijk zijn. Maar is een duidelijke tekst ook een inclusieve tekst? Zijn de teksten op de site van Crossphase inclusief? Spoiler alert: niet allemaal. Daarom vragen we jou om je mening en advies.

Wat is inclusief schrijven?

Een inclusieve tekst is duidelijk en kent geen gender, kleur, religie en cultuur. Het taalgebruik van een inclusieve tekst:

  • is genderneutraal. Dit betekent schrijven voor hij/zij/hen/die.
  • is toegankelijk. Dit betekent korte en actieve zinnen, makkelijke woorden, geen vaktermen en geen dubbelzinnig termen (taalniveau B1 is hier de standaard voor).
  • is gelijkwaardig. Dit betekent meerdere culturen aanspreken, niet discrimineren, geen stereotypen en geen stigma’s.
  • is doelgroepgericht. Dit betekent dat de tekst woorden gebruikt die de doelgroep aanspreken.

Hoe inclusief is onze site?

Binnen Crossphase hebben we het projectteam Diversiteit & Inclusie. Het projectteam heeft de teksten op de site van Crossphase bekeken. Conclusie: niet al onze teksten zijn toegankelijk.


Waarom zijn niet al onze teksten 100% toegankelijk?

Als creatieve contentspecialisten zijn we niet vies van woordgrapjes en vaktermen. Vaktermen botsen met toegankelijk schrijven. Op een deel van onze site spreken wij vakgenoten aan. Dan gebruiken we vaktermen omdat we allebei weten waar we het over hebben.

Woordgrapjes kunnen botsen met toegankelijk schrijven. Met woordgrapjes en creatief schrijven laten wij ons gevoel voor taal zien. Dat is wat onze klanten van ons verwachten.

Overleg in de boardroom van Crossphase

Advies gezocht over inclusieve teksten

We willen toegankelijk, maar ook genderneutraal en gelijkwaardig schrijven. Maar hoe doen we dat? Hoe spreken we meerdere culturen aan, zonder door te slaan in bijvoorbeeld straattaal of cultuurspecifieke uitdrukkingen? En hoe doen we dat met genders, zonder hij/haar/hen/die op een verwarrende manier door elkaar te gebruiken?

We gaan ons erin verdiepen. Daar kunnen we jouw hulp bij gebruiken. Heb je hier een mening over of waardevolle tips? Deel ze via onderstaand formulier!

Deel jouw advies, mening of tips over het schrijven van inclusieve teksten!

Het formulier is succesvol verzonden!
Helaas, er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Probeer het opnieuw of mail ons direct via info@crossphase.nl
Shiane Gambhirsingh
Shiane Gambhirsingh
Sales Consultant

Ontdekken wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

bel naar
071 528 0002
mail naar
info@crossphase.nl