Casestudy: ING, integratie met een schone lei

Het resultaat

De nieuwe, responsive website van ING ging stapsgewijs live zonder overlast voor bezoekers. En hoewel het uiterlijk van de website er aan de ‘voorkant’ nog precies hetzelfde uitzag, was de ‘achterkant’ flink opgeschoond. 30 procent van de content is geschrapt en ook de redirects zijn flink opgeschoond. ING is een blije klant en daar zijn we trots op.

De oude situatie

ING werkte al vijf tot zes jaar in hetzelfde cms. Het systeem bevatte een veelvoud aan overbodige items en nodeloos ingewikkelde manieren om pagina’s op te bouwen. De website had ongeveer 5500 pagina’s, 5000 afbeeldingen en pdf’s, tientallen overbodige flashbestanden, ingewikkelde schema’s en templates.

Hoewel de klant hier weinig van merkte, waren de contentmanagers en formulemanagers van ING dagelijks veel tijd aan kwijt aan onderhoud. Het was hoog tijd voor een grote schoonmaak.

Doelstellingen

 • ‘Mijn ING’ integreren met pagina’s ‘voor inlog’
 • Website responsive maken
 • Uiterlijk van de website hetzelfde houden
 • Schrappen en opschonen van (dubbele) content
 • Geen overlast: minimale downtime

“ING is een blije klant en daar zijn we trots op”

Website

Medewerkers

%

Tevreden klant

De aanpak

ING had het project al voorbereid toen wij aanschoven voor de migratie. De nieuwe templates en schema’s waren uitgewerkt en ook over het opschonen van het cms was goed nagedacht. Het team had besloten om hetzelfde cms aan te houden, maar alleen een nieuwe instantie te creëren.

Zo werd het project een migratie van SDL Tridion 2011 naar SDL Tridion 2011. De website werd verdeeld in 14 batches en elk deel werd in een periode van twee weken gemigreerd.

Planning

De migratie-planning werd afgestemd met de release-planning van het developmentteam. Voor elke batch hielden we rekening met een marge van zes weken tussen de release en het begin van de migratie. Zo wisten we zeker dat de techniek op tijd klaar was én dat de developers en contentmanagers genoeg tijd hadden om te testen.

Het team

Het migratieteam bestond uit drie personen; twee medewerkers van Crossphase en één roulerende contentmanager van ING. Zo werden alle medewerkers van ING ingewerkt. De contentmanagers van ING hielp ons met zaken als naamgeving, ‘standard behaviour’ en andere conventies van ING.

Naast de contentmanagers in het migratieteam leverden wij nog drie andere medewerkers:

 • Contentlead
  De planner en manager van het migratieteam en contactpunt tussen de afdelingen contentmanagement en formulemanagement.
 • Technical contentmanager
  Contactpersoon voor de developers, testers, de afdeling functioneel beheer en het migratieteam.
 • Senior contentmanager
  Een extra ‘handje’ om het gat in het normale contentmanagement-team van ING te dichten.

Voortraject

Dankzij een goed voortraject was de migratie uitstekend voorbereid. Bij aanvang van het project bepaalden wij samen met ING de grote lijnen: planning, deadlines, inzet medewerkers en de hoeveelheid werk.